Как да се погрижим за безопасността на детето в колата и какво изисква законът?

<?echo $companyName . __(' logo')?>


Обезопасяването на децата в подходящи за възрастта седалки, бустери и детски столчета със съответните колани, намалява значително рискът от сериозни и фатални наранявания при катастрофа. Ето какво показва статистиката:

  • Използването на детско столче в автомобила, фиксирано с колан, намалява фаталните наранявания при новородени (под 1 годишна възраст) със 71%; при деца на вързаст от 1 до 4 години - с 54%; (1)
  • Използването на детско столче или бустер намалява рискът от нараняване с 45% при деца на възраст 4-8 години, в сравнение с изпозлването само на колан; (2)
  • За по-големи деца и възрастни, използването на колан намалява рискът от фатални или сериозни наранявания приблизително наполовина. (3)

Какви са изискваният, заложени в Закона за движение по пътищата по отношение обезопасяването на децата

Задължението родителите да превозват децата в автомобил само с обезопасени детски седалки се регламентира в членове 137б – чл. 137д от Закона за движението по пътищата.

В Чл. 137б. (1) системите за обезопасяване на деца са разпределени в зависимост от теглото на пет групи:

  • група 0 – за новородени с тегло под 10 кг;
  • група 0+ – за деца до 1 г. с тегло под 13 кг;
  • група I – за деца между 1 и 4 г. с тегло между 9 и 18 кг;
  • група II – за деца след 4 г. с тегло между 15 и 25 кг;
  • група III – за деца с тегло между 22 и 36 кг.

Задължително е новородените и децата до 1 г. да пътуват в обърнати назад детски столчета за кола. Така поставени с лице обратно на посоката на движение, децата са по-защитени при евентуална злополука. Тези столчета могат да се поставят както на задната, така и на предната седалка на автомобила. Ако автомобилът има въздушни възглавници (airbag), потърсете консултация от професионалист, за да вземете нужните предпазни мерки при инсталацията на детското столче.

В Чл. 137в. (5) изрично се забранява използването на обърнато обратно в посоката на движение детско столче за кола, ако е инсталирано на седалка с предно разположена въздушна възглавница. В този случай може да се използва предната седалка само, ако airbag – системата е изключена.

Имайте в предвид, че деца с ръст по-малък от 1,50 м. не могат да използват предпазни колани без специална повдигаща седалка, тъй като те са предвидени за ръст по-голям от 1.50 м. Използването им от по-ниски хора би могло да доведе до по-голямо нараняване.

В Чл. 137б. (2) се регламентират системите за обезопасяване на деца:
Клас 1 – Пълният клас включва пълно обезопасяване на децата с всички компоненти и присъединителни устройства.
Клас 2 – Непълният клас  включва възможност за комбинация между обезопасително устройство и обезопасителен колан за възрастни.

В Чл. 137в. (1) се регламентират системите за обезопасяване на пътниците при пътуване в моторни превозни средства от категории М1, N1, N2 и N3, които са задължени да използват системите за обезопасяване, с които разполагат съответните превозни средства.

За всички деца с ръст под 1.50 м. се използват системи за обезопасявене, съобразени с изискванията по член Чл. 137б. (2) и  чл. 137б, (1) за пълен или непълен клас и в съответствие с теглото на детето.

В Чл. 137в. (3) се регламентира, че деца под 3 г. не могат да се возят в превозни средства от категории M1, N1, N2 и N3, ако нямат оборудване със системи за обезопасяване. Децата, които са на възраст над 3 г. могат да използват само задната седалка. Същото се отнася и при превозване в таксиметрови автомобили, които нямат оборудване за превозване на деца.

Надяваме се статията да е полезна. В блога ни можете да прочетете и за Най-важните законови изисквания за шофиране в България

 


От Юнивърсъл Кар Рент можете да наемете автомобил под наем в София. При резервация на автомобила можете да изберете като допълнителна опция детско столче или повдигаща седалка. Безопасността и комфортът на нашите клиенти и техните спътници са наш основен приоритет. Ако имате въпроси, свързани с наемането на автомобил и пътуването с дете в колата, ще се радваме да ги отговорим.


 

Източници:
(1) CDC. Web-based Injury Statistics Query and Reporting System. National Center for Injury Prevention and Control, Centers for Disease Control and Prevention (producer). [2011 Sept 30].
(2) Durbin, D. R. (2011). Technical report—Child passenger safety. Pediatrics, 127(4). Advance online publication. doi:10.1542/peds.2011-0215
(3) Arbogast KB, Jermakian JS, Kallan MJ, Durbin DR. Effectiveness of belt positioning booster seats: an updated assessment. Pediatrics 2009;124;1281–6.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми