Най-важните законови изисквания за шофиране в България

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Сигурно на всеки се е случвало да бъде спрян за проверка, дори и да не е извършил пътно нарушение. Самата проверка, обаче, може да доведе до фиш или акт, а в някои случаи - дори до по-значителни правни последствия.

Независимо дали управлявате собствения си автомобил или кола под наем, това са правилата, които трябва да спазвате, за да не си довлечете неприятности с пътната полиция.

Алкохолът и шофирането не вървят заедно

Да - всички сме наясно с това на теория, но всъщност много често това правило бива нарушавано. Максимално допустимата стойност на алкохол в кръвта при шофиране, според българското законодателство е едва 0.5 промила. Ако бъде установено, че шофирате и проверката покаже по-висока стойност, ви грози солена глоба и отнемане на книжката за период до 1 година. Нещо повече - ако пробата покаже над 1.2 промила, наказанието не е дори административно, а е по Наказателния кодекс и ви очаква до 1 година затвор!

Използването на колан е задължително

За повечето шофьори поставянето на колана е навик, който е толкова автоматизиран, че дори не се замисляме - качвайки се в колата, поставяме колана. Не същата е ситуацията с всички пасажери, обаче, а коланът е задължителен не само за водача, но и за всички възрастни в автомобила. За децата важат различни изисквания, за които можете да прочетете подробно в статията ни по темата. Изключение правят и жените в напреднала бременност - те могат да се возят без предпазен колан.

Използването на дневни светлини

През цялата година, включително в светлата част от деня, е задължително да шофирате с включени дневни светлини. Някои от по-новите автомобили имат специални дневни светлини, а за по-старите това означава включени къси светлини.

Максималната скорост - според ограниченията

В населените места ограничението на скоростта е 50 км/ч, извънградско - 90 км/ч, а на магистралата - 140 км/ч. Това са стандартните ограничения, но следете за съответните табели, указващи ограничението, защото то може да бъде различно.

Валидната винетка е задължителна извън града

Когато вземате автомобил под наем, той по всяка вероятност е оборудван с валиден винетен стикер - така е с колите под наем, предлагани от Юнивърсъл Кар Рент. Винетката е задължителна, когато се движите по пътищата от републиканската мрежа, т.е. извън населените места. Ако нямате винетка, рискувате да получите солена глоба, дори и да не бъдете спряни за проверка, т.к. на много места има автоматизирани системи за проверка, които следят за валидна винетка и снимат нарушителите.

Автомобилът трябва да е оборудван със следното...

При проверка може да бъде поискано от вас да покажете задължителното оборудване на автомобила, което включва:

  • светоотразителна жилетка
  • пожарогасител
  • авариен триъгълник
  • аптечка

Документи, с които трябва да разполагате

Шофирайки, трябва да носите следните документи:

  • лична карта (или паспорт)
  • шофьорска книжка (свидетелство за правоуправление)
  • синият талон (контролен талон)
  • малкия талон на автомобила
  • талон за ГТП
  • талон за ГО

За техническия преглед и застраховката Гражданска отговорност е необходимо да има залепени стикери и на предното стъкло на автомобила.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми