5 ценни съвета при шофиране в мъгла

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Независимо дали ползвате своя личен автомобил, който познавате добре или управлявате кола под наем, която може да карате за първи път, шофирането в мъгла си е опасно, поради сериозно намалената видимост.

За да намалите риска от произшествие, спазвайте тези 5 съвета за шофиране в мъгла:

1. Намалете скоростта

Ако нямате добра видимост, не карайте бързо. Използвайте скоростомера, за да проверите скоростта, с която се движите. Гъстата мъгла пречи да определите визуално скоростта, с която се движите, прикривайки визуалните индикатори, по които иначе се ориентирате с каква скорост карате.

2. Не включвайте дългите светлини

Въпреки, че повечето шофьори знаят на теория, че в мъгла дългите не вършат работа, а ви заслепяват, първият инстинкт, когато видимостта падне, е да включите дългите светлини. Не го правете - няма да виждате по-добре и в действителност дори ще нарушите видимостта напред, т.к. мъглата отразява светлината от дългите светлини.

3. Включете фаровете за мъгла и габаритите за магла

Фаровете за мъгла с името си ясно подсказват кога е най-удачно да се използват. Уверете се, също така, че сте включили и допълнителните габаритни светлини, които са по-ярки и които ви правят по-забележими за настигащите ви превозни средства.

4. Използвайте маркировката отдясно за ориентир

Маркировка от дясната страна на платното е вашият най-добър ориентир, за да държите автомобила в платното за движение. Не се водете по централната осева линия, защото това ще ви приближи до насрещния трафик и ако срещнете насрещно движещ се автомобил, следващ също централната маркировка, ще попаднете в рискова ситуация.

5. Не спирайте на пътя

Когато не виждате къде карате, естествен инстинкт е да намалите или дори да спрете. В гъста мъгла обаче никога не спирайте на пътя - дори и частично стъпили на пътното платно - при намалената видимост се поставяте в много голяма опасност от произшествие. Ако спирате - направете го максимално далеч от платното за движение и непремено изключете светлините. Включените ви светлини могат да подведат приближаващите и в двете посоки автомобили, които погрешно да сметнат, че се намирате на пътя и да вземат за ориентир вашите светлини, при което да напуснат своето платно и да настъпи произшествие.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми