Спазването на пътните знаци – въпрос на избор?

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Предназначението на пътните знаци, е да предупреждават водачите на МПС и другите участници в движението за опасности на пътя, да дават указания относно предимството, ограничения за скорост, както и указване на направления и посоки.

Всяка държава има своя пътна маркировка и сигнализация. Повечето изображенията са недвусмислени и строги, но някои от тях са забавни или направо абсурдни. Все пак правилното разчитане и спазването на знаците, е защита срещу пътни злополуки.

В този смисъл, по пътищата на България се наблюдава следното противоречие – най-красноречивите на пръв поглед знаци, са и най-често нарушаваните. Това е една от причините за големия брой катастрофи и жертви на пътя в страната.

Описание: vnimanie deca  

 

 

 

  

Описание: Д21 Описание: zabraneno e vlizaneto na PPS Описание: Забранено е влизането на пътни превозни средства, теглени от животни

 

 

 

От друга страна, по родните пътища се срещат не малко сгрешени табели или пътна маркировка. Така шофьорите могат да бъдат въвлечени в нелепи ситуации, освен че отнема време и пари.

 

 

Някои неща, имащи отношение към шофирането, като вятъра или шума, се изобразяват по-трудно върху пътен знак и за разчитането им е нужна доза въображение.

Описание: stranichen vqtyr Описание: Резултат с изображение за пътен знак звуков сигнал 

Други могат да бъдат поставени в централната част на градовете. Така например, в София се наблюдава концентрация на особена птича популация около Народното събрание. По един знак А39, предупреждаващ за опасности, може да се сложи и пред изборните секции в цялата страна.

Описание: https://cache1.24chasa.bg/Images/Cache/421/Image_5797421_302.jpg

Има знаци, които се борят с половата дискриминация, макар и не в нашата страна.

Описание: Резултат с изображение за пътен знак клаксон

Някои от знаците, които може да срещнете по чуждестранните пътища, изглеждат като пътна сигнализация от фентъзи реалност.

  

 

Както се казва - пътища много, изходи малко. Но това, което определя реалността, в която живеем, е знанието да разчитаме знаците на пътя и изборът ни да ги спазваме ли или не.


Ако планирате интересно пътуване, направете го незабравимо с избор на кола под наем от Юнивърсал Кар Рент.

 

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми