Какво е състоянието на планинските проходи в страната

<?echo $companyName . __(' logo')?>

В исторически план планинските проходите винаги са били от ключово значение по отношение на миграцията на хора, търговските взаимоотношения или по време на война.

До средата на миналия век, преодоляването на неасфалтираните проходи отнемало седмици, а при лоши метеорологични условия се оказвало невъзможно.

В България има около 40 планински прохода. Част от тях се намират на голяма надморска височина, осеяни са с остри завои и големи наклони, и създават много рискове при шофиране.  За съжаление състоянието на повечето от тях не се е подобрило особено за последния век, макар че каруците и керваните отдавана са заменени от автомобили, нуждаещи се от гладки и безопасни пътища.

Все пак в последните години частично или изцяло са ремонтирани десетина шосета, минаващи през клисура. Ако ви се налага да ги прекосявате с автомобила си, е хубаво да знаете какво точно ви очаква на пътя.

От всички проходи в страната 20 се намират в Стара планина. По данни на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), те са натоварени целогодишно, т.к. осъществяват транспортните пътни комуникации между Северна и Южна България. Прохода на Републиката поема най-интензивния трафик, следван от Айтоския, Шипченския, Дюлинския и Котленския.

Проходи в добро състояние след извършени ремонтни дейности

След извършен цялостен ремонт, Ришкия проход от Шумен за Карнобат е в отлично състояние, с поставена пътна маркировка, знаци и мантинели.

Частично ремонтирани участъци от:

  • Прохода Вратник на пътя – Сливен от 46 до 72 км;
  • Прохода Петррохан - ремонт на 22 км от път II-81 през Петрохан, който свързва София с Монтана и Берковица;
  • Прохода Рожен – извършена рехабилитация на 14 км от пътя Чепеларе – Соколовци.  По участъка преминава тежкотоварния трафик между областите Смолян и Пловдив. Отсечката осигурява връзка с курорта Пампорово и с граничния пункт Рудозен – Ксанти;
  • Дюлински проход, Област Бургас – ремонт на отсечката от 20 до 43 км;
  • Проход Превала – рехабилитация на 18 км отсечка от пътя Смолян – Михалково – Кричим;
  • Проход Пампорово – ремонт на отсечка от 11,4 км от пътя Пампорово – Смолян – Стойките;
  • Върбишки проход - извършени строително-монтажни работи на пътя Шумен – Велики Преслав – Върбица от 122 до 166 км.

В миналото, както и днес преминаването на планинските проходи си остава сериозно изпитание навсякъде по света. Безпроблемното шофиране в тези участъци изисква повишена концентрация и стриктно спазване на пътната маркировка. Това е важно особено при нарушена пътна настилка или тежки метеорологични условия, дори автомобилът ви да е джип / SUV под наем или личен.

 

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми