Как да намалите риска от аквапланинг

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Аквапланингът е възникването на хидродинамичен клин в основата на контактната зона на гумата с пътната повърхност. Когато автомобилът минава през вода, тя се събира пред гумите и оказва по-голямо налягане, отколкото налягането в тях. В резултат те губят сцепление. Загубата на сцепление кара колелата да се хлъзгат, в следствие на което автомобилът става неуправляем и може да поднесе или да се завърти. За да може една гума да работи правилно върху мокра повърхност, тя трябва да разпръсква водата, за да се възстанови сухият контакт.

Гумите и техният протектор

Рискът от аквапланинг може да се намали или избегне, преди всичко с поддържането на гумите в добро състояние.

Най-доброто място за оттичането на водата е между грайферите на гумите. Ако те са износени, водата няма къде да отиде и колата ще се плъзга върху нея като гумена играчка. Колкото по-голям е водният слой и по-малка дълбочината на протектора, толкова по-голяма е опасността от аквапланинг.

Според закона минимална дълбочина на грайфера трябва да е 1,6 мм. Въпреки това, специалистите препоръчват минимална дълбочина на протектора 3 мм за летни и 4 мм за зимни гуми. Можете да извършите измерването ръчно, например с монета, но обикновено новите автомобили имат индикатор за износването на гумите (TWI).

Контролираните изпитания сочат, че критичната скорост за аквапланинг е между 70 – 100 км/ч. В реална среда тези граници варират, според моментните условия – състоянието на пътя, дълбочината на водата, конструкцията на протектора и степента на износването му, налягането в гумите, вида окачване. Статистически, широките гуми попадат по-лесно в аквапланинг от тесните, но от значение е и видът на протектора. Така рисковата скорост става относителна и 40 км/ч могат да се окажат достатъчни.

Ако едно от колелата на автомобила попадне във водата, съпротивлението на движение моментално се увеличава. Резултатът е, че скоростта рязко намалява като при удар. Водачът ще изпусне волана и колата ще се завърти. Затова кормилото трябва да се държи здраво с двете ръце в положение 10-2 или 9-3 по часовниковите стрелки.

Инстинктивни грешки

Много често в стремежа си да овладее автомобила, водачът завърта кормилото. Така при излизането от водата и възстановяването на сцеплението, колелата отново ще променят посоката на движение на автомобила. За да се избегне нежеланото завъртане, кормилото се коригира с къси завъртания до връщане в начално положение. По този начин при излизане от локвата колелата ще са насочени направо.

Съветът на специалистите за прекратяването на аквапланинга, е да се отпусне педала на газта. Така съпротивлението на водата и спирачното действие на двигателя бързо ще намалят скоростта.

Разликата при предно и задно предаване

При автомобил с предно предаване, за да намалите скоростта при аквапланинг, трябва да пуснете педала на газта. В този случай натискането на спирачките може да доведе до блокиране на колелата и загасването на двигателя.

При задно предаване, рязкото спиране може да доведе до поднасяне. Затова спирането трябва да е плавно. За предотвратяването на аквапланинг, е необходимо да се влиза с ниска скорост в локвата и да се премине през нея по права линия.

Мерки за намаляване на риска от аквапланинг

  • Проверявайте редовно степента на износване на гумите, индикатор за което е дълбочината на протектора (грайфера). Колкото по-дълбок е той, толкова повече вода ще може да отблъсне гумата.
  • Проверявайте редовно налягането в гумите и го поддържайте на оптималното ниво. Намаленото налягане с повече от 30 %, създава риск от аквапланинг.
  • Намалете скоростта. Колкото по-бавно карате през мокра настилка или локва, толкова по-лесно ще е овладяването на автомобила в извънредна ситуация.

Аквапланингът е често срещана рискова ситуация, при шофиране в мокро време. Неприятният ефект може да се овладее, като се прилагат конкретни мерки за различните случаи. От друга страна, профилактиката и поддържането на автомобила в добро състояние, са най-голямата гаранция срещу аквапланинг. Юнивърсъл Кар Рент гарантира доброто състояние на всяка кола под наем в своя автопарк.

 

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми