Какво трябва да знаем за шофирането през зимата

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Зимата иде, както казват героите от Game of thrones. Не само те трябва да се подготвят за ужасите, които носи студът, но също и шофьорите. Както знаем, службите отговорни за нормализирането на пътната обстановка имат обичай да се изненадват от първия сняг, което превръща предвижването по пътищата във всенароден ужас. Навременната подготовка на автомобила за зимни условия, е от съществено значение за доброто ви настроение по време на празниците и най-вече за вашата безопасност. Рискът от инциденти на пътя, може да бъде намален, ако се спазват няколко важни условия.

Зимната обстановка изисква различен тип шофиране. Трябва да се имат предвид неща, като намалена видимост, студени асфалт и гуми, хлъзгавата пътна настилка и удълженият спирачен път.

Годишен технически преглед

Да започнем с ГТП, който потвърждава, че колата е в добро състояние и важните неща, като свещи и кабели, маркучи, радиатор, антифриз и акумулатор са изправни.

Гумите

Разбира се, четирите зимните гуми трябва да са поставени преди да завали снегът. Те осигуряват по-добро сцепление, управление и спиране при слана, сняг, киша и лед.

Потегляне и спиране

При потегляне, за да избегнете хлъзгането, подавайте постепенно газ. Ако колелата се плъзгат, включете на по-висока скорост, за да намалите силата, приложена върху тях.

Не правете изненадващи маневри и резки ускорявания. Избягвайте рязкото спиране. То трябва да е постепенно, за да се предотврати блокирането на колелата и загубата на контрол над автомобила. Ако това се случи, отпуснете педала на спирачката, за да се възстанови сцеплението. Отново натиснете плавно спирачката, като продължите да използвате спирачната сила на мотора. Преценете дължината на спирачния път, като имате предвид, че в зимни условия той е по-дълъг.

Потегляне по наклон

За да намалите риска от плъзгане при изкачване, използвайте по-висока предавка.

Потеглянето при наклон през зимата може да е сериозно предизвикателство. Ако настилката е хлъзгава, не се препоръчва форсирането на двигателя. Рязкото подаване на газ, води до ускорени въртеливи движения на колелата. Така под гумите ще се образува още по-заледен участък, което допълнително ще намали сцеплението. Автомобилът ще започне да буксува или да поднася.

Маневрата е следната: върнете автомобила леко назад, където колелата не са заледили допълнително повърхността и опитайте да потеглите на втора предавка. Ако не се получи, опитайте да движите автомобила напред-назад, за да получи инерция и да излезе от участъка.

В завой

Преди да навлезете в завой, намалете скоростта, като се стремите да запазите движението по права линия. Завъртайте волана плавно и постоянно, за да се избегне отлепяне на гумата от пътната настилка. В завоя поддържайте бавна и равномерна скорост.

В завой се влиза само с включена предавка, без газ. Масата на автомобила увеличава инерцията и ако предавката е изключена, ситуацията може да се окаже смъртоносна. С газ се излиза от завой.

Загуба на контрол над колелата при предно, задно или двойно предаване (4x4)

  • При автомобили с предно предаване кормилото се завърта лекичко, докато се изправи, като се подава малко газ. Така водещите колела няма да се оставят без въртящ момент, което би направило колата неуправляема.

Ако задните колела на автомобил с предно предаване станат неуправляеми ускорете, за да възстановите равновесието.

  • При автомобили със задно предаване, завъртете кормилото в посока на занасянето и бавно отпуснете газта. Не натискайте спирачката, защото дисбалансът в задната част на автомобила ще се увеличи. След като колелата възстановят сцеплението може да започнете да ускорявате бавно.
  • При двойно предаване (4х4) кормилото се завърта лекичко и едновременно с това се отнема малко от газта, но без да се изпуска.

Използване на спирачката при аварийно спиране

Внезапното спиране, трябва да става само с педала на спирачката, без да се натиска съединителя. При спиране с двигател, или спиране на скорост, се използва усилието на двигателя и на скоростната кутия за забавяне на движението на автомобила. Натискането на съединителя не дава шанс на двигателя да поеме част от спирачното усилие.

Спускане по наклон

Спускането по наклон в зимни условия трябва да става на възможно най-ниска предавка, без да се използва педалът на газта. Всяко натискане на спирачката ще доведе до поднасянето на автомобила.

Карането по инерция не прави икономия на гориво. Всъщност увеличава разходите по техническата експлоатация, т.к. спирането става само със спирачки. Така накладките, дисковете и цилиндрите се износват преждевременно. Ремонтът им излиза много повече, от направената икономия на гориво.

Изпреварване при зимни условия

В зимни условия всякакви резки маневри са забранени. Изпреварването при лоша видимост е абсолютно забранено. При хлъзгав път дистанцията с превозното средство отпред трябва да се увеличи два пъти. Ако в момента на изпреварването, предният автомобил започне да спира, няма да може да реагирате по никакъв начин. Затова трябва да сте убедени, че разполагате с достатъчно време и място да приключите маневрата. Самото изпреварване се прави внимателно със съобразена скорост. При прибирането не се използва спирачката, защото това ще принуди автомобила отзад също да я натисне, а може да не успее да спре.

В коловозите на пътя или по неотъпканата част е по-добре да се кара

Това зависи от дълбочината на коловоза. Ако е дълбок, шасито може да опре отдолу, колелата да останат във въздуха и автомобилът да заседне.

Ако коловозът не е дълбок, може да се кара по него, но трябва да се следва през цялото време, т.к. ако е хлъзгаво излизането ще е затруднено.

Безопасно паркиране

Обикновено при паркиране колата се поставя на съответната предавка и се дърпа ръчната спирачка. Когато автомобилът се оставя за дълго време при много ниски температури, използването на ръчната спирачка не се препоръчва. В жилата и може да влезе вода, която да замръзне. Така няма да можете да я върнете в обратно положение, за да потеглите.

Какво да носим в колата през зимата

На края, но не и по важност, ви примомняме с какво е добре да разполагате в колата си през зимата. Всяко от тях може да се окаже достатъчно, за да се измъкнете от зимния капан на пътя:чувалче с пясък и сол;

  • лопата;
  • пълен резервоар, за да използвате парното в задръстване или непроходимост;
  • вериги;
  • незамръзваща течност за миене на стъклата.

Изберете подходящата за вас кола под наем от Юнивърсал Кар Рент, за да отпразнувате предстоящите празници с вашите любими хора.

 

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми