Каква е разликата между джип/SUV, кросоувър и RAV?

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Ясно е, че става дума за високопроходими автомобили, но какво е предназначението, предимствата и недостатъците на всеки от тях.

Джип / SUV

Джип е популярното название, с което в България наричаме превозните средства, които наподобяват комби, но имат шасито на лек автомобил. То навлиза в употреба с модела Jeep на Chrysler, който е представител на същия сегмент.

Обикновено джиповете са оборудвани с четири задвижващи колела (двойно предаване) и са предназначени за движение по асфалтов път или извън пътя (off-road). Някои джипове притежават капацитет на теглене, като на пикап и пространство за пътници, като на миниван или голям седан. 

Навън този клас автомобили се нарича SUV - Sport Utility Vehicle, което буквално означава практичен спортен автомобил. На практика това е транспортно средство с повишена проходимост, предназначено за активен отдих. По поведение на пътя, разход на гориво и комфортът, който предлагат, тези коли наподобяват малък камион.

Не всички джипове имат четири задвижващи колела, както и не всички автомобили с двойно задвижване са джипове.

Кросоувър

Кросоувърът е отделен клас автомобили, чиято поява на световните пазари се смята за съществен пробив в автомобилната индустрия. Те въплъщават американската представа за превозно средство, което побира хладилник, няколко телевизора и може би средно голяма крава. AMC Eagle стартира производството на нещо подобно през 1980 г. Създадени са да приличат на SUV, но без типичните му недостатъци.

Руският гений обаче изпреварва вечния си конкурент и още през 1957 г. създава машината, която десетилетия по-късно ще бъде наречена кросоувър. Моделът Москвич 410/411/431 се приема за първия автомобил в света, съчетаващ проходимостта на офроуд колите, с комфорта и устойчивостта на лекия автомобил.

По времето, когато автомобилната индустрия отчиташе известен спад, кросоувърите бяха един от малкото сегменти, които продължиха да разширяват автомобилния сектор. Техният успех се дължи на определени предимства, които имат пред SUV.

Предимства на кросоувърите пред SUV

  • Те са по-ефикасни от камионите.
  • Имат по-модерна визия от минивана.
  • Предназначени са за шофиране на асфалтов път.
  • Добра алтернатива са на стария семеен седан.
  • Силно персонализирани са.
  • Държат сравнително добри цени.
  • Предлагат много нови възможности и същевременно запазват предимствата на SUV, като допълнителните редове седалки например.

Недостатъци на кросоувърите в сравнение със SUV

Въпреки, че превъзхождат стандартните леки автомобили, кросоувърите не могат да достигнат навсякъде. Накратко казано, това са леки коли с по-голяма проходимост.

В момента компактните модели SUV са едни от най-предпочитаните. Някои странични производители управляват това, като създават модели, наподобяващи кросоувърите. Идеята е да се подпомогне развитието на пазара на традиционно по-компактните модели. Такива примери са MINI Cooper Countyman, Suzuki SX4 и Nissan Juke.

Какво трябва да притежава истинският кросоувър? 

Терминът кросоувър се появява в началото на 90-те във връзка с превозното средство, което наричаме джип. По това време все още не се прилага метода body-on-frame – монтаж на полутоварно шаси, разчетено за лек автомобил. Автомобилите предназначени за всекидневно каране в града се сглобяват на базата на леките автомобили, а тези със задвижване на четирите колела и адаптирани за придвижване по пресечен терен, са базирани на товарните автомобили. След 2000 г., когато международният пазар започва да проявява многостранния си характер покрай SUV, понятието кросоувър започва да се разпространява по света.

Представителите на новия клас се отличават в офроуд семейството, с проектирано специално за тях шаси и корпус с отлята конструкция. Резултатът е много по-надеждна и издръжлива машина, в сравнение с градските автомобили. 

Recreational active vehicle или Toyota RAV4

Моделът се появява през 1994 г. и е първият автомобил в света, официално наречен RAV - Recreational active vehicle - компактен кросоувър за активен отдих. Toyota RAV4 с три врати, независимо окачване и неголям двулитров двигател, повежда света към масовата кросоувъризация. И точно този дебют светва лампичката на многобройните производители, създаващи пълноприводни автомобили с висок просвет на базата на леките коли, че в действителност произвеждат RAV.


Вземете Тойота Рав 4 автоматик под наем в София на супер ниска цена от рентакар компания Юнивърсъл Кар Рент. Разгледайте и останалите ни предложения за автоматици под наемАко се колебаете кой е най-подходящият за вас джип под наем, екипът на Юнивърсъл Кар Рент е насреща.

 

 

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми