Черен лед – как да се измъкнете от невидимия капан

<?echo $companyName . __(' logo')?>

По-неприятно за шофиране от дъжда, мъглата и снегът може да е само поледицата и нейната най-опасна разновидност - черен лед. 

Феноменът се образува в резултат на разликата в температурата на въздуха и асфалта, когато малки преохладени капки се утаяват на повърхността, сливат се и замръзват заедно. Така пътната настилка се покрива с много тънък слой лед, който придобива цвета на материала под него. Липсата на мехурчета и характерният лъскав ефект на обикновения лед, правят пътя да изглежда мокър, но не и хлъзгав. Това превръща черния лед в опасен невидим капан.

Условия за образуване на черен лед

Типичните места за образуване на черен лед съвпадат с местата, на които шофьорите трябва да съобразяват дистанцията и скоростта си - в близост до реки, мостове, виадукти и тунели. Циркулирането на студения въздух около надлезите, изстудява по-бързо пътното платно от платното на земната основа. Така с пълно право там може да се очаква черен лед. Наличието на мъгла при минусови температури е друг сигнал за това.

Температурата, при която може да се формира черен лед започва от +3 градуса надолу. Някои от новите модели автомобили, например тези на Peugeot, имат вграден предупредителен сигнал, който се задейства на таблото при външна температура от +3 до -3 градуса. Под тези стойности предупреждението става излишно, т.к. е ясно, че ако има вода на пътя, тя не би могла да остане в течно състояние.

През зимата черен лед може да се получи при интензивно пътно движение, когато кондензът от ауспусите попадне върху асфалта и има вероятност да замръзне. Все пак има начини да преодолеете опасния участък и да запазите контрола над автомобила.

Как да овладеете колата върху черен лед

Ако колата започне да поднася без видима причина, вероятно карате върху черен лед. Преди всичко не изпадайте в паника. Ето как може да преодолеете участъка:

  • Не натискайте спирачките.
  • Правете възможно най-малко движения с командите, за да може колата да премине опасния участък.
  • Опитайте с волана да продължите траекторията на автомобила напред. Обикновено участъците с черен лед не са по-дълги от 10 м.
  • Не завъртайте волана в обратна посока на занасянето. Това най-често води до пълното завъртане на колата около оста и. 
  • Потърсете участъци с повишено сцепление, като набразден лед, покрити със сняг места, опесъчени повърхности или банкета на пътя.
  • Ако виждате, че плъзгането ще ви изкарва извън пътя, насочете се към най-малко рисковото място, например крайпътна преспа. Възможно е да нямате много варианти, но трябва да опитате подобна спасителна маневра.
  • След като преминете препятствието запазете спокойствие. Ако намерението ви е отново да се включите в движението, направете го внимателно и известете другите шофьори, чрез съответните светлини.
  • Ако колата не може да се движи повече, излезте от нея, но само след като се уверите, че няма да ви връхлети следващата кола попаднала в капана.
  • Ако виждате, че се задава друга кола, не излизайте от вашата, защото вътре защитата при директен удар е най-голяма.
  • Ако няма други коли, отдалечете се повечко и позвънете за помощ.

Много водачи пренебрегват подобни съвети, а какво може да предизвика феноменът "черен лед" може да видите във видеото.


Навременната подготовка на превозното средство за зимата, е най-голямата гаранция за вашата безопасност. Всички автомобили под наем на Юнивърсал Кар Рент са изправни и готови за метеорологичните особености на пътя през студения сезон.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми