Снегопочистване и обезопасяване на пътищата със сол и луга

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Над 3000 снегопочистващи машини са ангажирани с републиканските пътища през зимата. Поддържане на пътната инфраструктура се извършва на четири нива, регламентирани в Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата.

Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за:

  • НИВО „А“, което включва магистралите и първокласните пътища е 3 см;
  • НИВО „Б“ – 5 см;
  • НИВО „В“ – 7 см;
  • НИВО „Г“ – 10 см.

Максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности – от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията, за ниво „А“ е 2 часа, за „Б“ – 3 часа, за „В“ – 5 часа, и „Г“ – 8 часа.

Тези нива не се отнасят за случаите със сложна метеорологична обстановка – интензивни снеговалежи с големи снегонавявания, снежни бури със скорост на вятъра над 20 m/s, както и при възникване на бедствено положение в съответния район.

Изискванията за поддържане на пътищата в България са сходни с тези в Швеция, Литва, Австрия и редица други държави.

Обезопасяване на пътищата

За обезопасяването на зимните пътища се използват над 142 хиляди тона пясък, близо 54 хиляди тона сол, както и над 3700 тона луга, по данни на АПИ.

Сивкавата каша от сол и сняг, е обичайна гледка в цяла Европа по това време на годината. За съжаление солта и лугата увреждат боята и лаковото покритие, и засилват корозията. Ваксирането на автомобила преди зимния сезон е добра превенция срещу този ефект.

Но доколко солта е вредна за колата в дългосрочен план?

Всъщност пространството от солена луга, в което съвременните превозни средства се предвижват през зимата не е толкова опасно. Това е така, т.к. боите им не са на минерална основа, както при по-старите модели.

Солта може да нанесе щети, ако попадне под лаковото покрития. Ето защо при миенето на колата през зимата не трябва да се използва четка, т.к. втриването на солните кристали по повърхността ще действа като шкурка върху горното покритие. Почистването се извършва с обилно обливане с вода и мека гъба.

Възможно е да има драскотини по лака на автомобила, които лесно допускат солта до ламарината, като така се образуват язви от ръжда. Добре е подобни несъвършенства да се обработват своевременно с лак или писалка с боя, а след края на зимния период повредите да бъдат отстранени по-старателно.


С кола под наем в София от Юнивърсъл Кар Рент не е нужно да мислите за солта и лугата, които от една страна обезопасяват пътищата, но от друга могат да нанесат щети по автомобила. Ние имаме грижата за това.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми