Кое е важното при шофирането на автоматик

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Автоматичната скоростна кутия е безспорно улеснение в натоварения градски трафик. Но шофирането на такъв автомобил има своите тънкости. След като ги усвоите, ще може да извлечете максималното от едно от най-полезните изобретения на автомобилната индустрия.

Как се кара автоматик?

Педалите са два – газ и спирачка, а позиции на скоростния лост са:

P - Parking - паркинг или ръчната спирачка

R - Reverse - заден ход

N - Neutral - освободена от скорост

D - Direct - потегляте на кутията ( превключва сама)

1, 2, 3 или повече - директни позиции 

Запалване на автомобила

Запалването на двигателя при потегляне, става при натисната спирачка и неподвижен автомобил. 

Превключването на различните позиции също става при натисната спирачка и неподвижен автомобил (с изключение на режим „D“).

Шофирането се извършва основно на положение "D". Резките смени на предавките и позициите не са препоръчителни, т.к. това може да натовари хидротрансформатора. Устройството, подобно на съединител, представлява две срещуположно стоящи турбини пълни с масло. Когато едната турбина се развърти, респективно се развърта и другата. По този начин се предава въртящият момент от двигателя към диференциала. Маслото рязко променя своите температура и вискозитет, поради което автоматиците имат охлаждане на кутията.

В задръстване или при изчакване на светофар

По време на изчакване в задръстване или на светофар, лостът се оставя в положение "D". При предприемане на рязко изпреварване или ускоряване, се отнема от газта, за да паднат оборотите. Така автомобилът автоматично връща една или няколко предавки, след което може да извършите маневрата.

Паркиране/гасене на автоматика

Когато паркирате автомобила, лостът се поставя на позиция „P“, така че да остане на скорост.

При спиране на наклон, най-напред се дърпа ръчната спирачка, т.к. в позиция "P" зъбците ще искат да се завъртят. Това напъване на лоста, може да доведе до сериозни износвания в скоростната кутия.

Позиции за директно шофиране

Позициите за директно шофиране са голямо удобство през зимата, при планинско шофиране с много завои  или при голям наклон.

Превключват се без да се използва спирачката, което ограничава смяната на предавките от първа до избраната позиция. По този начин, може да използвате двигателя като спирачка.

Зимен режим - W –Winter

Повечето автоматични кутии имат зимен режим „W“ –Winter *. Потеглянето става при по-висока предавка. Препоръчително е да се ползва само при хлъзгава настилка.

Съчетание между автоматична и ръчна смяна на предавки

При Tiptronic, Steptronic и др. водачът може да сменя предавките и ръчно. Това става с придвижване на скоростния лост напред (понижаващи) и назад (повишаващи) или чрез планки (+,-) на волана. Контролът става с педала на газта (оборотите).

При ръчен режем, автоматичната скоростна кутия може да не изпълни командите на водача, ако установи грешно или опасно за автомобила действие. По този начин се предотвратява достигане на критични обороти, а при пропуск предавката да бъде сменена, това ще стане автоматично.

Въпреки всички предимства, агресивното шофиране крие рискове.

Какво не трябва да се справи с автоматичната скоростна кутия?

  • Автомобил с автоматична скоростна кутия не бива да бъде пален с бутане или дърпане.
  • Автоматикът не трябва да се кара по инерция в неутрално положение "N". Издърпването на автомобила в това положение не трябва да продължава повече от 50 км, за да не прегрее скоростната кутия.
  • Автоматиците не могат да се форсират на място с повече от 2500об/мин.
  • Буксуването не е препоръчително.
  • Маслото трябва да се сменя редовно и течността да бъде бистра.

В последните години автомобилите с автоматична скоростна кутия стават все по-разпространени, в следствие на утежняването на трафика и растящите цени на горивата. Софтуерът, който управлява работата им, е значително усъвършенстван, което постепенно ги превръща в норма за оборудване на новите автомобили.


Ако все още изпитвате резерви към този вид превозни средства, освободете се от тях. Направете пробно шофиране и се възползвайте от предимствата на съвременните технологии. Заявете вашата превъзходна кола автоматик под наем от Юнивърсъл Кар Рент.

 

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми