Как да се справите с умората по време на шофиране.

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Може би ви се доспива след обилен обяд, в следобедните часове или докато гледате телевизия? Заспивате ли, докато чакате на светофар?

Ако отговорът е да, има няколко важни условия, с които е добре да сте наясно, за да се справите с умората, особено когато сте зад волана.

Наспете се добре преди дълъг път

Най-важното условие, за да сте бодри зад волана, е да сте се наспали добре, особено ако ви чака дълъг път. Това означава минимум 6 часа здрав сън. Сънят по-кратък от 4 часа е опасен.

Не сядайте зад волана, ако чувствате умора или недоспиване

Не сядайте зад волана, ако се чувствате уморени или не сте се наспали. Ако усетите, че заспивате по време на движение, веднага спрете.  Натрупаната умора у водача е сериозен проблем, който може да доведе до т.н. микро сън. Водачът може да задреме неусетно за 4-5 секунди, което представлява сериозна заплаха за сигурността му. Ако чувствате силна умора или сънливост, отбийте. Само така може да предотвратите опасна ситуация.

Не преяждайте преди шофиране

Не преяждайте преди пътуването или по време на него. Имайте предвид, че кафето, изпито непосредствено след обилно хранене, предизвика още по-голяма сънливост.

Поддържайте по-ниска температура в купето

Рискът да ви се доспи при затоплен автомобил се повишава многократно. Намалете парното и поддържайте по-ниска температура в купето.

Пуснете си радио

Ако ви се доспи докато шофирате, пуснете радиото. Мyзиkaлнитe cлoтoвe ce cмeнят нa okoлo 30 минyти c pekлaмни блokoвe или c глaca нa paдиo вoдeщия, т.е. нямa дa имa мoнoтoннocт нa звyчeнeтo.

Шофирайте през нощта само по изключение

Във времето от полунощ до 6 часа сутринта, шофирайте само по изключение. Добре е да пътувате с компания, най-добре човек, който да ви сменя зад волана. Този който ще спи, трябва да се премести на задната седалка и задължително да затегне предпазния колан.

Избирайте възможно най-безопасното време за пътуване. Избягвайте потегляне на дълъг път през нощта или в ранните следобедни часове. По това време естествените биоритми в организма подават сигнали за почивка и сън. В тези периоди се появява сънливост, дори да сте се наспали добре.  

Aкo често ви се налага дa пътyвa пpeз нoщтa, в битката със сънливостта може да ви е от полза аларма против заспиване при шофиране. Разработена именно с тази цел, устройството се закрепва към ухото и събужда шoфьopa, ако тoй зaпoчнe дa зacпивa или глaвaтa мy зaпoчнe дa ce нakлaня.

Отбийте, за да поспите

Ако по време на път усетите сънливост, спрете на първото възможно място и подремнете за няколко минути. Дори краткият сън от 15 – 20 минути може да е достатъчно ободряващ. Преди да потеглите отново, се раздвижете, наплискайте лицето си със студена вода и изпийте освежаваща напитка.    

Планирайте почивките, които ще направите по време на пътуването

Проучете предварително маршрута си, за да планирате достатъчно почивки, на всеки етап от пътуването.

Неподценявайте умората

Недостигът на сън се отразява като цяло върху качеството на живот и може да е опасно при изпълнение на служебни задължения или зад волана.

За да надвиете дневната сънливост, най-напред трябва да се погрижите да нормализирате нощния си сън. Ако не може да се справите сами с проблема, потърсете помощ от специалист.

В световен мащаб, процентът на автопроизшествията по вина или с участието на заспали водачи, е най-голям. Недостатъчният сън не може да бъде компенсиран със силна воля, т.е не може да си наложите да не заспивате.

Що се отнася до стимулиращите напитки, имайте предвид, че те могат да бъдат само временно решение. Не разчитайте на тях, когато ви предстои шофиране на дълъг път, т.к. умората ще се засили още повече.


Когато планирате работно пътуване или ваканция, изберете кола под наем в София на много добри цени от Юнивърсъл Кар Рент.

 

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми