Дизел или бензин – кой е по-добрият двигател?

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Кой мотор е по-добър – дизеловият или бензиновият?

Независимо дали ви предстои закупуването на нов автомобил или се възползвате от предимствата на rent a car услугата, трябва да изберете вида двигател на автомобила.

Решението зависи най-вече от стила на шофиране и нуждите на всеки водач – шофиране в градски условия или чести дълги пътувания. Предпочитате бърза кола или залагате преди всичко на сигурността и икономичността. Не по-малко определящи при крайния избор, са и разходите за поддръжката.

Кога започва всичко

В исторически план, двата двигателя имат приблизително еднакъв старт. 

През 1876 г. немският изобретател Николаус Ото създава четиритактовия газов мотор, усъвършенстван от Вилхем Майбах в бензинов.

Дизеловият двигател излиза на сцената през 1892 г., когато Рудолф Дизел създава първия прототип на устройството.

Днес, повече от век след създаването им, съревнованието между двете системи продължава. 

Бензиновият двигател

Ако надникнем под капака на съвременния автомобил, ще открием същия принцип на работа на двигателя на Ото. Работата на четиритактовият двигател се осъществява в цилиндри. Всеки цилиндър се задвижва от бутало. Буталата са свързани с общ колянов вал, преобразуващ всеки такт във въртеливо движение. След всеки четири такта на буталото, термодинамичните процеси в мотора се повтарят, поради което той се нарича четиритактов. При бензина се регулира количеството на гориво-въздушната смес, която се подава в цилиндъра - количествено регулиране.

Бензиновите двигатели имат малка маса на единица мощност и сравнително висок коефициент на полезно действие (КПД). За сметка на това, горивото, което използват е скъпо, а и технически са сложни за експлоатация. Въпреки, че мощността им не е голяма, газовете, които изхвърлят, са един от най-големите замърсители на планетата.

За да постигне конски сили, бензиновият двигател залага на повече обем и повече цилиндри, което съответно води до по-голям разход на гориво. 

От друга страна, благодарение на усъвършенстваните системи за впръскване, търбопълнене и Start-Stop системите, бензиновите мотори стават все по–ефективни и по–икономични.

Дизеловият двигател

Голямото предимство на дизеловия двигател, като Пежо 307 е, че той става все по-екологичен и има по-изчистен принцип на действие, в сравнение с бензиновия двигател.

При дизела, се регулира само количеството на горивото, което се впръсква в цилиндъра - качествено регулиране. Именно това го прави по-икономичен. А колкото по-малко гориво изгаря, толкова по-малко емисии отделя във въздуха. 

Друго важно предимство на дизеловия мотор е, че той се износва по-бавно, благодарение на по-ниските обороти. Това го прави много подходящ за чести и дълги пътувания, когато икономичността и издръжливостта са най-важни.

Въпреки че първият сериозен ремонт на дизеловият двигател ще дойде по-късно, той си остава капризен, що се отнася до поддръжката. Филтрите, свещите и другите важни консумативи се сменят често, което увеличава разходите.

Ако трябва да обобщим - дизеловият автомобил е по-скъп, но компенсира със сравнително нисък разход на гориво.

Разходите за гориво и поддръжка

Цените на горивата за двата двигателя са почти изравнени, така че въпросът е кое ще бъде по-изгодното решение, след определен брой изминати километри.


Ако сте любители на дългите автомобилни преходи или често се налага да пътувате по работа, кола под наем в София от Юнивърсъл Кар Рент, е допълнително улеснение, което в дългосрочен план спестява големите разходи и неприятностите свързани с поддръжката.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми