На какво се дължи успехът на rent a car услугата по света?

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Може би смятате, че rent a car е модерна услуга, създадена да улеснява съвременния човек в забързаното и сложно ежедневие. Всъщност бизнесът с коли под наем има повече от век история. Днес браншът се радва на своята популярност и успех навсякъде по света. И за това има не малко причини.

Как започва всичко

През 1912 г. Мартин Сикст създава първата компания за отдаване на коли под наем в Мюнхен (Германия). Той започва бизнеса си с три автомобила, които по време на двете световни войни са конфискувани и използвани от немската армия. С приключването на Втората световна война, компанията възобновява дейността си, като таксиметров автопарк, обслужващ американските военни в Германия. След края на всичко това, Мартин Сикст стартира на чисто с първите радио таксита в Мюнхен.

През 90-те, Auto Sixt е най-голямата компания за отдаване на коли под наем в Германия. Днес най-старата рентакар агенция в Европа, разполага с 4000 офиса в 90 страни, между които Швейцария, Франция Великобритания, САЩ, Тунис, Мароко, Близкия изток и Нова Зеландия.

В САЩ бизнесът с коли под наем е пряко свързана с модела T, представен от Хенри Форд през 1908 г. Няколко години по-късно, през 1916г., Джо Саундър решава да купи един Т, който да отдава под наем. Две години по-късно, вече притежава бизнес с автопарк от 130 автомобила Ford Т. Идеята му се оказва чудесна възможност за многобройните почитатели на хитовия автомобил, които не могат да си го купят, но мечтаят да го покарат из града. Забележителното е, че хората наемат колите му, заради самото удоволствието от каране. Всъщност първия му клиент наел колата, за да изведе годеницата си на среща.

На какво се дължи успехът на rent a car днес?

Наемането на кола ви дава най-голяма свобода да планирате пътуването си, точно както си го представяте, да разгледате всичко важно или да променяте плановете си в движение.

Наистина ли е изгодно?

Всеки, който притежава личен автомобил знае, че първоначалната инвестиция за покупката на колата, е само началото на бездънната яма, в която потъват прекалено много средства. Да направим сметката:

  • След придобиването на кола, първият разход отива за прехвърлянето и на името на новия собственик – около 250 лв.
  • Следва регистрация и продуктова такса (екотакса) - 253 лв.
  • Ред е на регистрацията в КАТ – издаване на табели и документи - 50 - 70 лв.
  • Дължи се данък на Общината за притежаването на леката кола. Той варира за различните населени места, в граници между 40 и 300 лв.
  • Документът за платен данък е необходим, за да може колата да мине задължителния Годишен технически преглед, който добавя до 50 лв. към сметката.
  • Без винетка не може да излизете извън града - стикерът е 97 лв.
  • Най-важният разход за експлоатация на колата, е задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Цената и достига 225 лв. и се заплаща ежегодно.

Изобщо няма да смятаме разходите по поддръжката, които никога не свършват.

В страна като България, където разстоянията не са големи, притежаването на собствен автомобил може и да не е най-добрият вариант. Особено, ако през повечето време е паркиран, а това почти с нищо не намалява разходите му.


Rent-a-car в София е лесно достъпна услуга, а дневният наем на автомобил от Юнивърсъл Кар Рент започва от €13.90 / ден за ниския клас.

Срещу това клиентите ни получават напълно оборудвана според сезона и технически изправна кола, всички необходими застраховки, платени винетки и безплатна доставка до адрес. Преценете сами  кой би бил  по-изгодният вариант за вас. Опитайте най-добрата рентакар услуга на пазара в България.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми