Как да паркирате лесно в голям град?

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Да се намери свободно паркомясто в центъра на голям град е почти невъзможно. По-добре не разчитайте на късмета, а се възползвайте от първата възможност, в близост до желания периметър. Няколко минути разходка е за предпочитане пред лутането из тесните задръстени улички. Ако бързате за важна среща, носите голям товар или е наложително да спрете точно пред целта, ето какво трябва да знаете за паркирането в централните части на градовете.

Успоредно паркиране

Успоредното паркиране е основно правило навсякъде по света. Това е умение, което се придобива и усъвършенства с времето и когато познавате габаритите на колата. Ако все още отработвате маневрата или сте с кола под наем, парктроникът е вашето решение. С автоматик под наем от Юнивърсъл Кар Рент ще се изненадате колко лесно спирате, дори на изключителни тесни места.

След като паркирате се уверете, че по-широк автомобил ще може да мине свободно по улицата. Ако след един-два опита не успеете, потърсете друга възможност.

Почасово платено паркиране

В централната част на големите градове има режим на почасово платено паркиране, обособен със съответните  знаци в две зони – синя и зелена. Може да се ориентирате за обхвата им тук.

Максимална продължителност на паркиране в „Синя зона“ е до 2 часа. Валидна е в работни дни от 08.00 до 19.00 часа и в събота от 08.00 до 14.00 часа. Максимална продължителност на паркиране в „Зелена зона“ е до 4 часа, валидна в работни дни от 08.00 до 19.00 часа.

Таксуването на паркирането става с 1 SMS за 1 час престой. Текстът, съдържащ рег. номер на колата, се изпраща на номер 1302 (за "Синя зона") или 1303 (за "Зелена зона").

Ако не платите, най-вероятно ще намерите автомобила си със скоба на гумата. Премахването и става с обаждане на номера от бележката, оставена на стъклото и заплащане на съответната глоба. Другият вариант е колата да бъде преместена на наказателен паркинг, което е по-скъпо и отнема повече време. 

Служебен абонамент

Режимът на платено паркиране "Служебен абонамент" може да се въвежда на улици, площади и паркинги, които са общинска собственост, на специално обозначени за това места. От него могат да се възползват само собственици или наематели на нежилищни имоти. Знакът прилича на този за синя зона, но може да се различава времево.  Преди и след периода означен на табелата, паркирането е свободно.

Места, забранени за паркиране

Може да не сте видели, че има гараж, пешеходна пътека, място за инвалиди, или пък че сте прекалено близо до кръстовище, но това са все места забранени за паркиране. Що се отнася до спирането в близост до кръстовище (малко), според правилото трябва да сте поне на 5 м от него. Целта е да не пречите на останалите превозните средства да вземат завоя.

Не паркирайте на тротоар, велоалеи или в градинки. Освен, че е забранено и трябва да ви глобят, е много вероятно някой възмутен гражданин да ви обърне чистачките, надраска с ключ или да ви остави красноречиво послание със спрей. Възможно е и да ви вдигнат, дори в почивни дни.

Проблемът със свободните парко места в големите градове е сериозен, затова се търсят всевъзможни алтернативни решения. Вижте едно от тях.

 

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми