Как да се насладите на вашето пътуване безопасно?

Пътуването към нови дестинации може да бъде много забавно и зареждащо с положителни емоции и нови преживявания. Същевременно шофирането на кола под наем или лична е огромна отговорност на водача, който трябва да гарантира безопасността на останалите участници в движението, както и на своите спътниците.

С миниван под наем за цялото семейство или друг вид автомобил, това е особено важно, когато карате в чужда страна за пръв път например. Потенциалните произшествия могат да превърнат пътуването с евтина кола под наем в извънредно скъпо преживяване. Имайте предвид нашите съвети за безопасно шофиране, за да избегнете пътни злополуки.

  • Планирайте:

Планирайте внимателно вашето пътуване, за да се възползвате напълно от предимствата на вашата кола под наем за дълъг път. Определете времето на потегляне, както и маршрута, и се придържайте към плана. Ако не познавате пътищата, които смятате да използвате, избягвайте пиковите часове и преследвайте моментите с по-слаб трафик.

  • Почивките:

Планирайте редовни почивки. Това е много важна част от шофирането на дълги разстояния и е от съществено значение за благополучното пристигане до крайната цел. Набележете подходящи спирки на всеки два часа и се възползвайте от възможността да разгледате малките градчета, селца или забележителности. В противен случай рискувате да се преуморите, което зад волана е крайно нежелателно.

  • Времето:

Разбира се отложете шофирането при лошо време, ако е възможно.

  • Предпазните колани:

Винаги носете предпазни колани и се уверете, че всички пасажери също ги използват. Коланът може и да не е най-красивият аксесоар, но спасява живота, а нищо не е по-важно от това. Погрижете се, коланите да работят по предназначението си.

  • Скоростта:

По време на ваканцията животът се движи на бързи обороти, но всичко си има граници. Съобразявайте скоростта със съответните ограничения, настилката и маркировката. Превишаването на скоростта, всъщност ви отнема безценно време за реакция при неочаквана ситуация.

  • Карайте внимателно!

Бъдете концентрирани и бдителни, и следете трафика около себе си.

Не правете тези неща, докато шофирате:

  • Никога не карайте, ако сте пили.

Алкохолът нарушава сетивата и забавя реакциите. Това намалява способността ви да се концентрирате върху пътя и е рецепта за инцидент.

  • Никога не карайте, ако сте ядосани, уморени или сънливи.

Всичко това ще отвлича вниманието ви от шофирането. В случай, че не се чувствате в пълна кондиция, направете кратка пауза, докато станете отново готови за пътя.

  • Използването на мобилни телефони или хранене по време на шофиране не е никак препоръчително.

Винаги правете паузи от шофирането за тези дейности.


Надяваме се нашите съвети да са полезни за вас. Не забравяйте – преди всичко безопасното шофиране е това, което ще ви помогне да извлечете максимума от вашето пътуване. За останалото разчитайте на Юнивърсъл Кар Рент.