9 горещи съвета за студен климатик в колата

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Лятото е в разгара си и е време да помислите за AC системата на автомобила. Никой не обича да шофира в горещина и задух, но кола с едва работещ климатик, е дори по-лошо от кола без никакъв климатик.  Вижте няколко лесни съвета, които ще ви помогнат да се чувствате по-комфортно на пътя през топлия сезон. Всички автомобили под наем от Юнивърсъл Кар Рент са с изрядно поддържана климатична система.

Освен за поддържането на оптималния микроклимат в автомобила, AC системата е от съществено значение за безопасността по време на шофиране. При температури над 30° С, реакциите на водача се забавят, което може да доведе до грешки при управлението. Освен това AC намалява влажността в купето, предпазвайки стъклата от запотяване. Посредством филтрите си, той пречиства и въздуха. Ето защо е важно да разчитате на изправен климатик през цялата година.

КАК РАБОТИ КЛИМАТИКЪТ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Основен компонент в климатичната система е компресорът, който нагрява фреона (хладилният агент). След това газът се изпраща до кондензатора, където горещината се отделя от него. Това води до втечняването му. Втечненият газ отива в друг контейнер, където се отделя влагата. Газът влиза в изпарителя, а вентилаторите издухват в купето охладения въздух.

КАК ДА ПОДОБРИТЕ РАБОТАТА НА КЛИМАТИКА?

  1. При стартиране на колата и потегляне, отваряйте докрай всички прозорци за 1 – 2 минути.

Това ще спомогне за по-бързото извеждане на горещия въздух извън автомобила.

  1. Включете AC на най-високата степен (MAX или REC) и обърнете вентилаторите нагоре.

Това ще спомогне за циркулирането на по-голям обем горещ въздух и замяната му със студен. Щом се почувствате комфортно, намалете климатика, за да стабилизирате температурата.

  1. За да подобрите ефективността на климатика, сваляйте прозорците, докато паркирате.

Така ще предотвратите излишното натрупване на топлина.

  1. И разбира се, паркирането на сянка е от съществено значение!

КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С НЕПРИЯТНАТА МИРИЗМА?

Ако усещате неприятна миризма, идваща от вентилационните отвори,

  1. включете за кратко AC в режим на размразяване или превключвайте между настройката MAX, която рециркулира кабинния въздух и настройката NORMAL, която въвежда чист въздух.

Причината за нея вероятно се дължи на ниско ниво на хладилен агент. Ако миризмата продължава, може да се налага смяна на въздушния филтър, поради наличието на бактерии и мухъл в него. Те са вредни за малките деца и представляват сериозен проблем за страдащите от алергии или астма.

  

ПРОФИЛАКТИКА

Профилактиката е от съществено значение за правилното функциониране на всяка част от AC системата на превозното средство.

  1. Проверявайте вашата климатична система веднъж седмично, дори при хладно време.
  2. Пускайте профилактично климатика за няколко минути.

Това спомага за циркулирането на хладилния агент и смазката през системата, което поддържа във форма уплътненията и клапаните.

  1. Погрижете се нивото на хладилния агент да е в норма.

Когато AC не издухва достатъчно студен въздух, най-често причината е липса на хладилен агент. Загубата на фреон е неизбежна. Дори новите автомобили отчитат загуби между 5 и 10 % на година.

  1. Не използвайте AC, ако вентилационните отвори работят слабо.

Липсата на хладилен агент може да увреди компресора, причинявайки по-сериозни повреди и скъпи ремонти. Повечето формули на газа, включват смазка и флуоресцентно багрило, което издава течове около уплътненията. Проверявайте ги редовно.


В случай че плановете ви за лятото включват пътувания с автомобил, не допускайте една гореща кола да ги съсипе. Ако подозирате, че някой от компонентите на климатичната система може да ви създава проблеми, не забравяйте, че с кола под наем от Юнивърсъл Кар Рент, може да осъществите вашата чудесна ваканция, точно както я замисляте. От нас ще вземете напълно изряден автомобил с отлично поддържана AC система - оптимално ниво на хладилния агент и почистен кондензатор. Всичко това ще ви осигури свеж въздух и прохлада в купето. Пътувайте с нашите автомобили под наем безгрижно и при максимален комфорт за всички пътници. Приключенията ви очакват.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми