Доколко зелени са зелените гуми?

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Всъщност не толкова, колкото производителите на гуми биха искали да вярвате. Истината е, че към момента само няколко марки успяват да постигнат съществено намаляване на съпротивлението при търкаляне на гумите, без това да има отрицателно въздействие върху други важни характеристики, като устойчивост на износване или сцепление. 

Автомобилните гуми са сложен продукт и всеки аспект от производството им има жизненоважно значение за оперативната гладкост и безопасността на пътя. Всички коли под наем в автопарка на Юнивърсъл Кар Рент, са оборудвани с качествени и поддържани гуми, съобразени със спецификите на конкретните модели.

Замърсяване

Разходът на гориво има пряк ефект върху нивата на емисиите. Но има още един аспект, свързан със замърсяването, който рядко се споменава - размерът на гумения прах, отделян от протектора в следствие на износването му. Каучуковият прах, съдържащ химически молекули, се отлага по пътищата. Ветровете го разнасят, дъждовете го отмиват, и накрая го отлагат все някъде. Къде? Във въздуха, почвата и подземните води или накратко в нас самите.

Идеалният случай

Ето как трябва да изглеждат зелените гуми, според Жак Байер – президент на Tire Systems Engineering Inc: „Зелената гума е разумно оразмерена, по-лека, по-икономична, с по-ниско съпротивление при търкаляне, с дълъг живот, рециклируема, произведена от възобновяеми материали и колкото е възможно по-голяма. Изисква умерено количество енергия и не генерира много замърсяване. Всичко това се постига трудно и всъщност може да се окаже непрактично. А реалността е такава, че зад понятието „зелени гуми“ всъщност стои зеления цвят на могъщия долар.

Въпросът със съпротивлението при търкаляне на гумите и загубата на енергия, е доста сложен, силно преплетен, и не е за слаби сърца. Всяко опростяване заблуждава потребителите, които трябва да бъдат по-добре информирани, относно възможностите за ефективност в реалния свят. Особено, когато идва време да сменят гумите си“.

Материали и рециклиране

Износените гуми могат да имат различни приложения – в строителството, за заземяване, включително за производство на гориво. Вулканизацията, обаче, прави невъзможно рециклирането и извличането на суровините от износените гуми, необходими за производството на нови.

Фокусът при подобряване на екологичността, се поставя върху производствените суровини, като синтетичен каучук, въглеродни сажди, подсилващи влакна и каучукови смесители.

Bridgestone създават каучук от биомаса - растителни материали или селскостопански отпадъци, вместо обичайните петролни продукти.

Continental, Michelin и Goodyear също търсят решения, за да се намалят негативните последици за околната среда. Така например е известно, че руските глухарчета и растенията Guayule, притежават много от качества на естествения каучук.

Ферма за Guayule

Търси се устойчив заместител на нефтените въглеводородите, използвани като пигмент за гуми, както и за отвеждане на топлината от зоните на протектора и ремъка на гумата. Осъществяват се експерименти за създаване на сажди от междинни материали с биомаса, като растителни мазнини и масла.

Правят се сериозни стъпки за производство на все по-зелени и икономически изгодни гуми. Благодарение на мащабните инвестиции в научни изследвания, се доближаваме до времето, когато гумите ще имат по-малко отрицателно въздействие върху природата. А и не ни остава друг вариант.

 

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми