Колите под наем в Япония със стикери "Шофира чужденец”

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Домакин на летните олимпийски игри през 2020 г. ще бъде Япония. Треската расте и се предвиждат редица промени, които да помогнат на клетите туристи да се адаптират по-лесно в Страната на изгряващото слънце.

Един от начините, по които Япония се стреми да увеличи притока на туристи, е повишаването на пътната безопасност. Добавянето на английски текст към уличните знаци, е стъпка в тази посока. Друг подобен пример е въвеждането на стикер “Шофира чужденец”, който да информира японските водачи, че са на пътя заедно с шофьор, който може да не е напълно запознат с местните правила за движение.

Новата тенденция набира все по-голяма популярност, сред фирмите за отдаване на коли под наем в страната. В градовете Окинава и Хокайдо, те са начин да уведомите останалите участници в движението, че сте чужденец и не сте свикнали с правилата за движение в Япония.

А какво точно се очаква от другите водачи да правят с тази информация? Ами това е нещо като сцената от „Семейство Симпсън“, когато Мардж купува стикерът „Бебе в колата“, който спира шофьорите да не се „набиват“ в семейния автомобил. Така или иначе и при двата модела се настоява за повече внимание, търпение и сигурност.

Кампанията със стикери за безопасност не е новост в Япония. Вече се поставят специални обозначения върху автомобили, които са собственост на възрастни граждани или на млади, неопитни шофьори. Стикерите за чуждестранни водачи се различават от тях по това, че не са задължителни, поне засега.

Въпреки специалните предимства, които дава стикерът “Шофира чужденец”, използването му може да крие и известни рискове. Той би могъл да се приеме като покана от лица с престъпни намерения. Например за крадците, стикерът може да означава: "този шофьор вероятно носи много пари и скъпоценности в автомобила”.

За щастие стикерите, които издават автомобилните компании, са по-скоро стикерни магнити, които могат лесно да се свалят, ако е необходимо.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми