8 топ съвета за желязно самообладание, докато шофирате кола под наем

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Шофирането може да бъде стресиращо преживяване навсякъде по света. Но ако сте в непознат район с различни закони, стресът и безпокойството могат допълнително да се увеличат. Когато сте шокирани или разтревожени, лесно може да изпуснете нервите си - агресивни жестове, физически заплахи, вербални обиди - а подобна емоционалност увеличава рискът от тежък инцидент. Вижте най-важни съвети за справяне с провокациите на пътя, така че да запазите концентрацията си зад волана.

1. ИЗБЯГВАЙТЕ ДА ШОФИРАТЕ В ПИКОВИТЕ ЧАСОВЕ

В пиковите часове, когато хората тръгват или се връщат от работа, шансовете да се ядосате се увеличават. Съобразете се с това и планирайте времето си, така че да избегнете силния трафик.

2. ИЗБЯГВАЙТЕ НАЙ-НАТОВАРЕНИТЕ ПЪТИЩА

Ако пътувате из непознат район, може да се окаже трудно да прецените кога настъпва пикът на движението. В този случай се старайте да избягвате главните пътища. Избирайте по-спокойни, ненатоварени участъци, ако е възможно, за да избегнете конфликтите. Така може и да удължите времето си за пътуване, но бонусът е, че ще видите забележителности, които може да не сте предвидили първоначално.

3. НЕ ШОФИРАЙТЕ, АКО СЕ ЧУВСТВАТЕ ИЗМОРЕНИ ИЛИ СТЕ ЕМОЦИОНАЛНИ

Най-добрият съвет за справяне с нервното напрежение е почивката. Винаги трябва да сте свежи, когато шофирате и да не сядате зад волана, ако се чувствате изтощени. Когато шофирате на дълги разстояние, задължително правете регулярни почивки.

Избягвайте да шофирате, ако сте разстроени или развълнувани. Всичко това ще ви направи по-податливи на дразнения и нервно възприемане на ситуацията около вас. Само когато сте концентрирани и спокойни, ще сте по-способни да предвидите опасностите и да ги избегнете. Ако видите шофьор, който може да ви създаде проблеми, останете на разстояние от него и не се поддавайте на провокации. Не рискувайте безопасността си.

4. СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА ЗА ДВИЖЕНИЕ

Не се поставяйте в позиция, в която бихте могли да станете жертва на пътя. Спазвайте ограниченията на скоростта и местните правила за движение. Осигурявайте си достатъчно голяма дистанция от другите превозни средства.

Не шофирайте агресивно или под въздействието на наркотици или алкохол. Ако направите грешка, извинете се на тези, на които сте причинили неудобства и неповтаряйте грешката си. Бъдете учтиви към другите шофьори – давайте предимство в подходящи ситуации и се усмихвайте.

5. НЕ ОТВРЪЩАЙТЕ НА ПРОВОКАЦИИ, ЗАПАЗЕТЕ СПОКОЙСТВИЕ И ПРОДЪЛЖЕТЕ

Ако неприятната ситуация възникне в края на пътуването, опитайте най-трудно - да я игнорирате и да не отговаряте. Не влизайте в диалог с разярен шофьор, не излизайте от автомобила и не отвръщайте с никакви ръчни жестове. Избягвайте контакт с очите, ако е необходимо. Пуснете си успокояваща музика и поемете дълбоко въздух, за да се успокоите. Когато се отдалечите достатъчно, отбийте от пътя, докато пулсът ви възстанови нормалното си темпо.

6. ПРОПУСКАЙТЕ ВОДАЧИ, КОИТО НЕ СПАЗВАТ ДИСТАНЦИЯ

Ако някой шофьор ви „диша във врата“, просто го пропуснете да премине покрай вас. Не му позволявайте да продължава да оказва неблагоприятно въздействие върху настроението и способността ви да шофирате.

7. ПЛАНИРАЙТЕ ПЪТУВАНЕТО

Винаги планирайте времето си така, че да можете безопасно да осъществите пътуването си. Ако сте стресирани, защото знаете, че разполагате с малко време, вие сте по-склонни да правите грешки и ставате припряни на пътя. Ако знаете, че ще шофирате в пиковите часове или просто искате да сте сигурни, че сте пристигнете навреме, оставете си аванс и тръгнете по-рано от предвиденото.

8. ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО ЗА ОРГАНИЗИРАНИ МЕСТНИ СЪБИТИЯ ИЛИ НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Преди да потеглите към вашата дестинация, проверете дали в момента не се провеждат някакви местни събития или тържества, което би могло да затрудни движението и да ви принуди да импровизирате по алтернативни маршрути. Също така подобни чествания могат да станат причина за  затварянето на популярни атракции. Всичко това може да внесе стрес към вашето пътуване. Затова проучете детайлите предварително и съставете план за непредвидени обстоятелства, ако е необходимо.


Скандалите на пътя, независимо дали сте жертва или нарушител, са неприятни и могат да останат като много неприятен спомен. Следвайте тези съвети, за да се наслаждавате на пътуването с вашата кола под наем от Юнивърсъл Кар Рент.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми