Как да изберете подходящи очила за шофиране?

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Очите ни са приспособени да реагират на силна светлина, посредством свиване на клепачите и зеницата. Това обаче не винаги е достатъчно, за да се справите с отблясъците по време на шофиране.

През летните месеци шофьорите са принудени да се справят с дискомфорта, причинен от яркото слънце. В същото време на пазара се предлагат най-различни очила за шофиране, чиято полезност е добре да се обсъди. Ето защо екипът на коли под наем от Юнивърсъл Кар Рент подготви няколко полезни съвета, така че да изберете най-добрия вариант за справяне с този проблем.

Фактори в околната среда, влияещи на зрението

Различните фактори в околната среда отразяват по различен начин лъчите на слънцето и заслепяващия им ефект. Пясъкът например отразява 30% от слънчевата светлина, водата над 70%, а снегът, особено в планината, между 85% и 95%.

Възрастта е друг определящ фактор. Децата и възрастните хора са по-чувствителни към слънчевата светлина, т.к. лещата на окото им пропуска повече ултравиолетови лъчи.

Очила за шофиране през лятото

Подходящите слънчеви очила имат отношение към безопасността на пътя, тъй като подобряват видимостта и ви позволяват да реагирате по-бързо и адекватно при необходимост. През топлия сезон те се превръщат в много важен аксесоар, който предпазва водачите от заслепяващите отблясъци на слънцето и подобрява общата видимост на пътя. Използването на очила намалява значително вероятността от инцидент, предизвикан от заслепяване.

Как да изберете подходящи очила?

Най-важното при избора на слънчеви очила, е те да бъдат с добра UV защита.

В зависимост от интензивността на слънчевата светлина, очилата имат пет нива или филтър на защита от 0 до 4. Най-подходящи за шофиране са тези с филтър 2 и 3, със защита съответно до 70% и 85%.

Кафявите стъкла осигуряват по-висок контраст. Това ги прави универсални и подходящи за всякакъв вид дейност, включително шофиране през лятото.

Очилата с поляризация, които могат да бъдат всякакъв цвят, предпазват очите ви от блясъка на отразяващите повърхности.

Мъглата, нощното шофиране и очилата

Нощното шофиране е изпитание за водачите, не само заради тъмнината, но и заради натрупаната умора, която се отразява и върху зрението на водача. От друга страна мъглата е едно от най- неприятните неща по време на шофиране, т.к. видимостта може да е изключително намалена.

Жълто или оранжево оцветените стъкла се рекламират като подходящи в такива условия. Всъщност при нощно каране или в мъгла, всяко оцветяване на стъклата намалява допълнително количеството светлина, достигаща до окото. Макар че създават усещане за по-добро зрение, в действителност забавят неговото възстановяване след заслепяване.

При нарушение на зрението, като късогледство, далекогледство или астигматизъм, стъклото с антирефлексно покритие подобрява зрението, като намалява вътрешните отблясъци в стъклата. Те се получават при изработката на самите корекционни лещи и придават ореоли около нощните обекти, с които се разминавате. В случай, че нямате подобен проблем с очите, никакви очила не биха могли да подобрят нощното ви зрение!

За да избегнете заслепяването и опасностите свързани с него при разминаването с другите коли, намалете скоростта. Така ще компенсирате до известна степен неприятния ефект.

Подходящите очила за шофиране, особено през лятото, подобряват видимостта на водача и позволяват по-бързи и адекватни реакции при необходимост. Благодарение на тях, очите се напрягат значително по-малко, което е от значение за безопасността на всички участници в движението.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми