Жените в Саудитска Арабия вече може да шофират

<?echo $companyName . __(' logo')?>

От 24 юни 2018 г. жените в Саудитска Арабия за пръв път получават правото да шофират. Това означава, че вече могат свободно да подават молби за издаване на шофьорски книжки, както и да се възползват от услугата кола под наем в страната.

Старият закон, наложен от Кралство Саудитска Арабия, забраняваше на жените да шофират, а ако жена иска да пътува някъде из кралството с автомобил, той трябваше да бъде управляван от мъж.

Единствената страна на планетата, в която не беше позволено на жените да шофират, се огъна под международния натиск и отмени забраната. Това може да се определи като важен етап в историята на народите.

ПЪРВИТЕ ИЗДАДЕНИ СВИДЕТЕЛСТВА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЖЕНИ, СА ОТ 4 ЮНИ

 

Въпреки че забраната е отменена официално на 24 юни, първите 10 свидетелства за управление на моторни превозни средства, са издадени на жени още на 4 юни, след кратък практически тест и очен преглед. Всички те вече са притежавали свидетелства за управление на МПС, издадени от други държави, така че правоспособността им не е била под съмнение, а само въпрос на правен статут.

5 НЕЩА, КОИТО ЖЕНИТЕ В САУДИТСКА АРАБИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ

Макар че премахването на забраната е приветствано като повратна точка в историята на кралството, все още има много неща, които са им забранени. Несъмнено всички те скоро ще бъдат във фокуса на активистите за правата на жените в консервативната мюсюлманска страна.

1. Кое е последното “важно” решение, което взехте?

Системата на настойничеството не позволява на жените в Саудитска Арабия да взимат "важни" решения. Засега те имат wali - мъж- настойник, който взима решения от тяхно име през целия им живот (често съпруг, баща, брат или по-далечен роднина).

2. Какъв стил на обличане предпочитате?

Саудитските жени нямат право да носят дрехи или грим, с които да "показват красотата си", а единствено строгото облекло, наложено от ислямското право (абая, бурка, хиджаб).

3. За какво харчите парите си?

Въпреки че броят на работещите жени в страната се увеличава, те не могат да откриват собствена банкова сметка, без изрично разрешение от мъж. 

4. Грижите ли се за здравето си?

Саудитките не могат да преминават определени медицински процедури, без позволението на съпруга.

5. Кога за последно пазарувахте дрехи?

На жените в тази страна не е разрешено да се “събличат” в магазините, за да пробват дрехите, преди да ги купят. Но затова пък могат да разчитат на отлична политика за връщане...

 

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми