Нужна ли е регистрация на автомобила при пътуване в ЕС?

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Планирате ли пътуване с личния автомобил или с кола под наем в страна-членка на европейския съюз? Ако сте почитатели на rent a car, доверете се на агенция с добра репутация и високо ниво на обслужване, като Юнивърсъл Кар Рент.

Ако ви предстои шофиране в стана-членка на ЕС, трябва да знаете, че отделните държави могат да имат различни правила за регистрация на превозното средство. Те се определят според продължителността на вашето пребиваване там.

Временен престой

При постоянно пребиваване в страна-членка на ЕС, но същевременно пребиваване в друга страна-членка по-малко от 6 месеца (например, докато сте на почивка), не се изисква регистрация на автомобила. Той остава регистриран в страната на постоянно пребиваване. Може обаче да се изискват пътни данъци и такси, свързани с използването на колата в съответната страна.

По-дълъг престой

В случай, че планирате да останете в страната повече от 6 месеца, то следва тя да стане вашата страна на пребиваване. Това налага да регистрирате колата си там, не по-късно от 6 месеца след датата на пристигането ви.

Важно е да проверите правилата, относно продължителността на пребиваване. Например в Португалия, 6-месечният срок започва да тече от момента, в който напуснете вашата страна, а не от момента на пристигане в Португалия. Изключения от задължителната регистрация след 6 месеца, правят учащите и трансграничните работници. 

Шофьорска книжка и застраховки

Шофьорски книжки, издадени в страна от ЕС, са валидни навсякъде в неговите граници.

Преди да се отправите към друга страна-членка, уверете се, че вашето свидетелство за управление е валидно. Ако срокът на валидност изтича по време на пътуването ви в чужбина, то автоматично става невалидно.

ВАЖНО: Имайте предвид, че с временна книжка или удостоверение, не може да шофирате в страна извън вашата.

Уверете се, че разполагате с валидна и подходяща застраховка, покриваща пътуване в страни от ЕС извън вашата. Набавете всички необходими застраховки на превозното средство.

БОНУС СЪВЕТ: Изтеглете приложението Пътуване в чужбиназа да разполагате с важна информация за пътната безопасност във всяка страна от Европейския съюз, която планирате да посетите.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми