Кои забележителности да посетите с кола под наем в Солун

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Солун или Тесалонике е вторият по големина град в Гърция след Атина и важен културен и административен център. Основателят му, цар Касандър, го кръщава на своята жена и сестра на Александър Македонски – Тесалоника.

Градът става столица на една от четирите римски провинции в Македония. Тук проповядва апостол Павел, като поставя началото на християнската църква през Балканите в Европа.

През Средновековието градът е един от най-големите търговски центрове във Византия. В Солун са родени светите братя Кирил и Методий. По-късно градът e част от Епирското деспотство, което през 1235 г. става васално на България при цар Иван Асен II. Следващата част от историята на града е свързана с Никейската империя и нашествието на османските турци. С османското нашествие император Мануил II Палеолог го предава на Венеция, тъй като не може да го защити. През 1430 г. султан Мурад II го превзема след обсада, продължила осем години.

Градски забележителности

Градът е осеян с раннохристиянски и византийски паметници, включени в списъка на световното богатство на ЮНЕСКО. Ето някои от тях.

       Градската крепостна стена

•       Солунски стени

•       Византийска баня

•       Ротондата “Свети Георги”

•       Църквата “Свети Димитър”

•       Църквата “Света София”

•       Латомски манастир и др.

Други местни забележителности са Бялата кула, Галериевата арка, площадите “Света София” и “Аристотел”, булевардът “Александър Македонски”.

Полезни контакти

•       Културен информационен център в Солун – намира се на площад “Аристотел”, в близост до Бялата кула.

•       Генерално консулство на Република България, Солун, Гърция - адрес: Nikolaou Manou 12, Thessaloniki, Greece; телефони: +30 2310 829210; +30 2310 869 49

Кои забележителности да посетите с кола под наем в близост до Солун

•       Вергина и гробницата на Филип II Македонски (70,3 км или 59 мин. с кола под наем)

Виж карта

Вергина е село, разположено на десния бряг на р. Бистрица (дн. Алиакмонас). Намира се на 70,3 км от Солун. Тук археолозите разкриват първата столица на антична Македония - Еге. По късно е открит некропол, за който се смята, че принадлежи на Филип II. На същото място е намерена Звездата на Вергина – античен македонски символ слънце с 16 лъча, Вергинският златен дъбов венец и златен миртов венец. 

Филип II Македонски е древен владетел на Македония и баща на Александър Велики. На него е кръстен най-големият град в Тракия – Филипополис (дн. Пловдив).

•       Античен град Дион (1 ч. и 11 мин. с кола под наем)

Виж карта

Дион е град в Егейска Македония, разположен на 90,2 км от Солун, в северното подножието на планината Олимп. Названието “Дион” е местен вариант на “Зевс” - главният олимпийски бог. Сред археологическите разкрития тук са македонска гробница от IV век пр. н.е., раннохристиянска базилика и вградена в стените на града статуя на Хера.

•       Долината на Темпи (1 ч. и 38 мин. с кола под наем)

Виж карта

Темпейската долина е тесен, но дълъг каньон над река Пеней, която се отправя към Егейско море. Десеткилометровата клисура се намира между планините Олимп, на север, и Оса, на юг. Оградена е със забележителни надвиснали скали, чиято височина достига 500 м. Разстоянието от Солун е 136 км от Солун, а пътят следва крайбрежието на морето. Днес, в обвитата с митология и легенди местност, е построен параклисът Агиа Параскева, б близост до пещера с аязмо. Според едно предание тук Аполон преследвал Евридика.

•       Природен феномен Метеора (2 ч. и 52 мин. с кола под наем)

Виж карта

Разполагате ли с време, непременно посетете уникалния комплекс с манастири, изградени върху високите мегалитни скали, извисяващите се на 400 м над Тесалийската равнина. Манастирският комплекс възниква през X век и оттогава функционира без прекъсване на монашеската традиция. Включва девет манастира, от които действащи са шест. В подножието му се намират китните селища Каламбака и Кастраки, изпъстрени със интересни магазинчета за сувенири. Природният феномен Метеора, част от световното наследство на ЮНЕСКО, се намира на 229 км от Солун. Разходете се и из Олимпийската ривиера и се отпуснете на някое красиво местенце по протежение на 70-километровата плажна ивица в подножието на връх Олимп. С вашата кола под наем от Юнивърсъл Кар Рент, можете да отидете където и когато пожелаете – сигурно, удобно и приятно.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми