Забележителности, които можем да посетим с кола под наем от Велико Търново

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Изберете точния модел от нашия автопарк, с който да започнете незабравимото пътуване до красотите на Велико Търново.

Фолксваген Поло 1.4i
Скорости: механични
Гориво: бензин
Брой места: 4+1
Брой врати: 5
за 30+ дневен наем
Сеат Леон mK3
Скорости: механични
Гориво: дизелов дв.
Брой места: 4+1
Брой врати: 5
за 30+ дневен наем
Опел Инсигния
Скорости: автоматик
Гориво: дизелов дв.
Брой места: 4+1
Брой врати: 4
за 30+ дневен наем
Ауди А4
Скорости: автоматик
Гориво: дизелов дв.
Брой места: 4+1
Брой врати: 4
за 30+ дневен наем
Киа Соренто
Скорости: автоматик
Гориво: бензин
Брой места: 4+1
Брой врати: 5
за 30+ дневен наем
Мерцедес Виано
Скорости: автоматик
Гориво: дизелов дв.
Брой места: 7+1
Брой врати: 5
за 30+ дневен наем

Изисквания за резервация на кола под наем при пътуване в чужбина:

Ако се нуждаете от допълнителна информация или съдействие, можете да се свържете с нашите консултанти на 02 417 35 35 или 0700 89 083, за да направите най-добрия избор на кола под наем според вашите конкретни нужди.

Кои забележителности да посетите с кола под наем във Велико Търново

В света има много духовни центрове на човешката цивилизация, които въпреки историческата си съдба остават неподвластни на времето и носят блясъка на историческото си величие. Същата магическа привлекателност има старата българска престолнина Царевград-Търнов. Градът възниква като древно тракийско селище и става свидетел на развитието на различни култури, включително възхода на Византийската империя.

След успешното въстание на българите против византийското владичество, водено от търновските боляри Асен и Петър, градът става политически, духовен, икономически и културен център на възстановената българска държава, а името му се произнася с уважение в европейските дворове.

Наследството на прочутата Търновска школа в сферата на литературата, архитектурата и живописта поддържат изключителния интерес както на историческата общност, така и на всички гости на Велико Търново.

Градски забележителности

Целият град и неговите околности, са осеяна с впечатляващи исторически паметници, включително неолитно селище, а от по-късен период и тракийско селище.

През ранновизантийската епоха (V – VII век) върху хълмовете Царевец, Момина крепост и Трапезица е изграден град, като крепост на пътя от Дунав за Тракия и Константинопол. По-късно тук възниква ранносредновековен град, чиито жилища са разпръснати по целия хълм Царевец и са полувкопани в земята.

През 1185 г. “най-недостъпният, както и най-красивият от всички градове по Хем” (Хемус – Стара планина) става център на въстанието на Асен и Петър, чието начало е обявено в църквата “Св. Димитър Солунски”, а след това и столица на България за повече от два века. Българската столица се разполага върху хълмовете Царевец, Трапезица, Момина крепост и Света гора. Включвала е съвременната Асенова махала в поречието на Янтра.

Днес в историческия град могат да бъдат разгледани хълмът Царевец, Дворецът на българските царе, Българската патриаршия, хълмът Трапезица, хълмът Момина крепост, хълмът Света гора, Асенова махала, църквата “Св. Димитър Солунски”, църквата “Св. Георги”, църквата “Св. Четиридесет мъченици”, църквата “Свети Петър и Павел”, Самоводската чаршия. Във Велико Търново има много мемориални паметници и музеи, сред които са и домовете на значими български личности като родната къща на П.Р. Славейков, Сарафкина къща, Къщата с маймунката, ханът на хаджи Николи, Стамболовият хан, Дебоя, Турският конак и др.

С изключителната си атмосфера, възрожденските комплекси Варуш, улиците Гурко и Крайбрежна, се запечатват завинаги в съзнанието на всеки, който ги види.

Освен неизброимите исторически паметници, църкви и зашеметяваща природа, Велико Търново е изпълнено с български и чуждестранни туристи целогодишно, а Великотърновският университет “Св. св. Кирил и Методий”, разположен на хълма Света гора, поддържа свежия дух на уникалния български град.

Културни и природни забележителности в близост до Велико Търново, които да посетите с кола под наем

В околностите на Велико Търново са запазени четиринадесет манастира, които в годините на османско владичество играят ролята на крепости на Българското възраждане. Някои от манастирите са основани по времето на Втората българска държава и се превръщат в изключително значими книжовни и просветни средища.

  • Преображенски манастир (20 минути с кола под наем)

Карта:

Манастирът се намира на 17 км от Велико Търново, под непристъпните отвесни скали над левия бряг на р. Янтра. Достига се с автомобил по главния път в посока град Русе, до отклонението за манастира вляво.

  • Манастир “Света Троица” (20 минути с кола под наем)

Карта:

Този манастир, известен още като Патриаршески, Асенов и Шишманов, се намира на 9,5 км северно от Търново в подножието на отвесни и красиви скали вдясно от шосето Велико Търново – Русе.

  • Килифаревски манастир (20 минути с кола под наем)

Карта:

На 17 км южно от Велико Търново в живописна местност на левия бряг на р. Белица, се намира манастирът “Рождество Богородично”, известен с името на близкото до него село Килифарево.

  • Плаковски манастир (26 минути с кола под наем)

Карта:

На 22 км от Търново, в посока град Елена, на 2 км преди Капиновския манастир, се намира Плаковският - “Св. Пророк Илия”, създаден по времето на цар Иван Aсен II.

  • Къпиновски манастир (30 минути с кола под наем)

Карта:

Къпиновският манастир “Св. Николай Чудотворец” се намира на 22 км югозападно от Велико Търново. Основан е през XIII век, според надписа върху корниза на апсидата – 1272 г. През османския период е многократно разрушаван, а след това възстановяван от населението на околните селища.

Наблизо има и страхотен къмпинг.

  • Петропавловски манастир (14 минути с кола под наем)

Карта:

Разположен е в източния край на Арбанашкото плато на високите скали над Лясковец. Намира се на 8 км от Велико Търново през с. Шереметя и на 4 км от Лясковец. Според преданията манастирът е основан по времето на Асеневци (XII век).

  • Мердански манстир “Св. Четиридесет мъченици” (20 минути с кола под наем)

Карта:

Намира се на пътя от велико Търново за Елена, в западния край на с. Мерданя. Според една от легендите манастирът е основан през 1230 г. на мястото, където търновският патриарх Йоаким II посреща тържествено българския владетел Иван Асен II след победата му пр Клокотница. Тук се намират основите на стари манастирски сгради.

  • Присовски манастир “Св. Архангел Михаил” (17 минути с кола под наем)

Карта:

Разположен е между р. Велчево и гр. Дебелец, на 9 км южно от Велико Търново. Близо до сегашния манастир са запазени основите на стари манастирски сгради, които се свързват с победата на Асеневци над византийския император Исак II Ангел през 1190 г.

 

Архитектурно-музеен резерват Арбанаси (14 минути с кола под наем)

Карта:

На високо плато, с изглед към средновековните крепости Царевец и Трапезица, на 7 км от Търново, е разположено старинното селище Арбанаси. Прочуто е със своите монументални къщи и църкви, с богатата вътрешна украса, дърворезба и стенна живопис, създадени в периода XVI – XVII век. Те представляват уникални паметници на българското архитектурно и художествено наследство, привличащи вниманието на артисти, учени и туристи от целия свят.


 

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми