Шофирай в София, за да я обикнеш!

<?echo $companyName . __(' logo')?>

София, като всяка столица, има типичните предизвикателства: задръствания, проблеми с паркирането и т.н. Препоръчваме ви, когато наемате кола за шофиране в града, да се подготвите. С рент а кар услугата, която получавате от нас, ще спестите разходи по паркиране, ще вземете и оставите автомобила си от и на терминала на летището, или друго място, и ще ви оставим само удоволствието от градското шофиране .

Ако следвате нашите съвети и насоки, ще опознаете и обикнете столицата (повече идеи за интересни дестинации в София и околностите четете в блога ни).

Лесна навигация с универсални приложения

Ако желаете да се сдобиете с GARMIN GPS гласова навигация, ще Ви предоставим срещу заплащане. Може да използвате и безплатните приложения за Андроид и IPhone - Google Maps, Waze, Apple Maps и други на английски и български език.

Паркирай умно в София! 

Паркирането в центъра на столицата никога не е било лесна задача, но ние ви даваме възможност да оставите своя автомобил на платен паркинг в града безплатно. В централната част на града и около хотели, значими обществени обекти, болници, музеи, паркове има и платени паркинги, от които, като наши клиенти, можете да се възползвате безплатно. 

Ако използвате т.нар. „синя“ и „зелена“ зона в централната част на града, имате два варианта: 

  • да закупите на място в кеш хартиен талон от служителите на „Градска мобилност“ - те са облечени със зелени жилетки. Имайте предвид, че част от тях не говорят английски език. Можете да купите талони от търговски обекти или от сините будки за продажба на билети за градския транспорт.
  • да използвате SMS услуга за синя зона на кратък номер от телефон на български мобилен оператор: 1302. Таксата е 2 лв. на час, а максимално допустимото време за паркиране е 2 часа. Синята зона важи в работни дни и в събота в часовия интервал от 08:30 до 20:00 часа в определен периметър.
  • да използвате SMS услуга за зелена зона използвайте кратък номер 1303. Цената е 1 лв. Максимално допустимото време за паркиране е 4 часа. Зелената зона е активна в работни дни от 08:30 до 19:30 часа, а в събота от 10:00 до 18:00 часа.

Ориентирайте по табелите или онлайн за обхвата на зоната. Възможно е в празнични дни – национални празници например, синята и зелената зона да са безплатни. Проверете обхвата на зоната в сайта, който посочихме по-горе.

Ако пазарувате в молове, големи вериги хранителни магазини, хипермаркети тип Метро, попитайте на място или прочетете указанията за времето, за което можете да паркирате, без да плащате. Заплащането на таксата при платен паркинг става чрез талон, който се издава на място. 

Възползвайте се и от буферните паркинги към големите и основни метро станции при метростанции „Цариградско шосе“, „Джеймс Баучер“, „Бели Дунав“ - Надежда и Връбница. За целта е нужно да купите еднократен билет за метрото в размер на 1,60 лв. от автомат или на касата. Влизането и напускането на паркинга става с получения от входния терминал билет. Цената за паркиране без пътуване с метро – 1,00 лев с ДДС на час. Тя се определя на започнат час. Имайте предвид, че времето за работа на паркингите варива от 20 до 24 часа.

Можете да се възползвате и от URBO Parking - безплатно мобилно приложение, което предоставя лесен начин за ползване на синя и зелена зона в София. За целта е нужно да изтеглите приложението от Google Play или App Store и направите регистрация. Заплащането се осъществява с дебитна или кредитна карта, като няма допълнителни такси. Ако не знаете дали се намирате в зона, приложението ще определи Вашето местоположение.

Имам скоба! Какво да правя? 

Ако все пак паркирате неправилно, в синя или зелена зона, без да платите такса, ще получите SMS съобщение, че автомобилът е принудително преместен на наказателен паркинг. От номер 1902 се изпраща кратко съобщение, че колата е вдигната с паяк и е преместена на съответния наказателен паркинг, като ще се посочва неговия адрес, както и допълнителна връзка към сайта на Центъра за градска мобилност, и горещ телефон на контактния център. Съобщението се изпраща на телефона, от който последно е пуснато валидно съобщение за паркиране на въпросната кола в зона за платено паркиране.

Къде да заредя електромобила си?  

Вече предлагаме опция да наемете и електромобил и Ви насърчаваме да се възползвате. Еldrive e мобилно приложение, което показва къде да заредите в София, както и дава и техническа информация за устройството, локация, цена. Всяка от зарядните станции има минимум две точки на зареждане. Възползвайте се, за да имате ток за много разходки из града.  

Моля, спрете за проверка! 

В столицата, на възлови кръстовища и улици, около значими обществени обекти има стационарни и мобилни камери, които засичат за нарушения на скоростта, шофиране в разрез с правилата, катастрофи и т.н. Ако карате над ограничението и камерата Ви „улови“, ще получите глоба от 50 лв. и нагоре. В случая, тъй като ние сме собственик на автомобила, полицията ще ни прати „честитка“ на нас. Ние ще се свържем с Вас, за да заплатите фиша или глобата, плюс административна такса, която покрива нашите разходи.

Важно и интересно!

  • От февруари 2022 г. влиза в сила ограничение от 30 км/ч по второстепенна улична мрежа. Първата „зона 30 км/ч засяга карето между булевардите „Прага“, „Скобелев“, „Витоша“ и „Пенчо Славейков“;
  • Трамваите са винаги с предимство!

Полезни връзки: 

Безплатно на телефон 112 при инцидент или злополука! Също така, свържете се веднага и с наш представител, за да Ви съдействаме и осигурим, при нужда, заместващ автомобил!

Промени в движението и ремонти по столичните улици ТУК.

Уебкамери от ключови кръстовища, локации, изходи от София ТУК.

Ако имате още въпроси, ни пишете по имейл на следния адрес: booking@uni-carrent.com или ни позвънете на тел. 0700 89 0 83

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми