Бъдещето е близо – самоходните микробуси WEpods

<?echo $companyName . __(' logo')?>

През 1801 г. Ричард Тревитик създава първия автобус в света. Той работи с парен двигател и има места за 8 пътници.

По-късно през 1886 г., в Лондон се появява първият електрически автобус, който развива средна скорост от 11,2 км/ч.

Скоро след това на сцената излиза първият автобус, работещ с бензин, създаден в завода Бенц, Германия през 1895 г.

Самоходните WEpods

През януари 2016 г. в Холандия беше тествано в реални условия самоходното превозно средство WEpod EZ-10. Шестместният микробус няма водач, волан или педали и е първият подобен експеримент в Европа. Инициаторите на проекта, между които различни фирми, правителствени организации и изследователски институции, си поставят за цел създаването на нов вид мобилност, която е гъвкава, устойчива и социално отговорна.

Два микробуса WEpods се движат по 10-километров маршрут между кампуса на университета във Вагенинген и ж.п. гара Еде-Вагенинген, със скорост от 25 км/ч. Използват за навигация сензори, система за геолокализация и камери. В превозното средство има информационно-развлекателна система, като дори е разработено специално приложение за резервиране на пътувания.

Машините фиксират препятствията и приспособяват движенията си към заобикалящата среда, като при необходимост могат да се отклонят от пътя.

При лошо време, през нощта и в пиковите часове, самоходните микробуси не се движат. Когато са в движение, работата им се следи дистанционно от оператор в контролна зала, който отговаря за безопасността на пътниците. Според холандската правна система това е задължително и ще е сила поне до 2019 г. 

Един ден в седмицата, самоходните микробуси се използват като редовен автобусен транспорт на територията на колежа.

Втори тест

Второто тестване на WEpods в средата на годината, имаше за цел събиране на допълнителна информация за работата на отделните механизми. Данните позволяват на екипа да затвърди виждането си, че бъдещето принадлежи на сомоходните превозни средства.

Към бъдещето

В света има различни инициативи, свързани с разработване на самоходен транспорт. Всички те допринасят за бъдещето на автоматизираното управление. Тази тенденция е най-осезаема при съвременните превозни средства, където все повече функции се извършват от различни електронни системи.

Тестът с WEpods започва преди повече от година. След поставеното началото и успехът на първите два етапа от проекта, се разглеждат възможностите за усъвършенстване на технологията, в тясно сътрудничество с индустрията и различни изследователски институции.

Самоходният транспорт със сигурност има бъдеще. В рамките на няколко години той ще започне да функционира като система, макар и в по-малко натоварени райони -  www.wepods.nl


Докато всички заедно сме в очакване на бъдещото, може да заявите вашия супермодерен, надежден и ефективен микробус под наем в София от  Юнивърсъл Кар Рент.

 

 

 

 

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми