Как изглежда луксът в съвременната автомобилна индустрия

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Какво точно е „лукс" и какво прави един автомобил луксозен, са едни от най-трудните въпроси в съвременния автомобилният свят. Кой критерий има най-голяма тежест – марката, технологията, характеристиките или цената?

Допреди 20 години, отговорът беше лесен: дърво + кожа = лукс. Днес луксът трябва да е приятен за сетивата. Марки като BMW, Infiniti и Audi са признати за такива, именно защото автомобилите им ви карат да се чувствате добре.

Как изглежда луксът

За да бъдем по-конкретни, автомобилите от висок клас се характеризират с големи габарити, автоматична скоростна кутия, от 6 до 12 цилиндров двигател и 4 врати. Предлагат голямо вътрешно пространство и множество екстри, като загряване на седалките, пневматично окачване за отлична управляемост и маневреност, навигация, серво управление и мултифункционален волан. Луксозната обстановка в автомобила се допълва от пълен ел. пакет - DVD/TV и др.

Автопилот

Автопилот, круиз-контрол или темпомат е система, която поддържа постоянна скорост на превозното средство, подавайки или отнемайки автоматично газта при нужда (например по наклон).

Моделът Chrysler Imperial от 1958г. е първият автомобил оборудван с автопилот. Създаден в САЩ, като асистенция за водача по безкрайните магистрали. Именно при такива условия системата най-ефективно поддържа равномерна скорост и ритъм на движение. Същевременно електрониката гарантира оптимален режим на работа на двигателя, което е от значение за икономичността. Системата е почти неприложима в градски условия и натоварен трафик.

За своята над 50 годишна история, круиз-контролът е изцяло усъвършенстван, в следствие на бурното внедряване на електрониката в автомобилостроенето.

Как работи?

Системата се управлява чрез лост или бутони на волана, с които скоростта се ускорява или забавя. При намеса с педала на газта или спирачката, автопилотът се изключва автоматично, като предава управлението на водача. При повторно включване, системата може да върне колата до първоначално зададената скорост. Автопилотът е максимално ефективен в комбинация с автоматична скоростна кутия.

Активен автопилот ACC

ACC разчита на радар разположен в предната част на колата, който следи скоростта и дистанцията спрямо движещите се отпред автомобили. Регулирането на скоростта става автоматично, като по този начин се поддържа предварително зададената от водача безопасна дистанция. Ако предното превозно средство намали рязко или радарът засече друг обект отпред, системата автоматично задейства спирачките. Когато пътят е чист, ACC ускорява автомобила до зададената скорост.

Моделът на Юнивърсъл Кар Рент Инфинити QX70 е оборудван с адаптивен круиз-контрол, система предупреждаваща за наличието на автомобил в сляпата точка при напускане на лентата, система за панорамно наблюдение, система за намеса при опасност от сблъсък и др.

Системи за безопасност

Лимузините се отличават с различни системи за безопасност. Двойното предаване гарантира отличното сцепление на гумите, ESP системата е балансирана перфектно и се включва в точния момент. Audi A8 4.2 от Юнивърсъл Кар Рент разполага с ксенонови фарове, халогенни фарове, тракшън контрол, ABS, парктроник и много други надеждни системи за безопасност.

Спирачната система

Спирачната система е една от най-важните, ако не и най-важната за всеки автомобил. Съвременните автомобили са оборудвани с множество спирачни системи, които имат различни цели. Автомобилите от високия клас имат дискови спирачки за предните и задните колела. Дисковите спирачки се състоят от стоманен диск, закрепен на една главина с колелото и спирачна система от накладки, плюс хидравлична система за притискане на накладките към диска – модерно и ефективно.

Луксът – нещо скъпо, дефицитно, трудно постижимо… Всъщност съвременната дефиниция за лукс е качество, комфорт, добър външен вид и визуално приятен дизайн. Модерният лукс обръща внимание на детайлите, без непременно логото на багажника да е определящо.


Юнивърсъл Кар Рент познава модерния лукс и предлага най-добрите автомобили под наем висок клас от марките еталон в сегмента.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми