Как тийнейджърите по света празнуват завършването на гимназията?

<?echo $companyName . __(' logo')?>

В България завършването на гимназията се отбелязва с абитуриентския бал, чиито задължителни елементи са красивите дрехи, шеметните прически и разбира се луксозните коли под наем. Тяхната цел е да помогнат на младия човек да поеме отговорността за собственото си бъдеще с достатъчно самочувствие и увереност. В редица страни преломният момент се отбелязва по сходен начин, въпреки че някои народи имат свой уникален прочит на последния танц в училище.

ГЕРМАНИЯ

В Германия учениците отбелязват завършването на гимназията и преодоляването на последните изпити - Abitur (при нас матури), с бал наречен Abibal. Той се провежда след дипломирането и обикновено на него присъстват семействата на зрелостниците, така че не очаквайте да намерите клипове в You Tube от събитието. Празникът започва с тържествена церемония, посветена на гордите завършващи, която включва речи и връчване на специални отличия. Но в края на нощта родителите се прибират и учениците продължават партито в нощните клубове, където остават до сутринта.

ФИНЛАНДИЯ

Във Финландия тържеството не е за завършващите, а за випускът след тях – бъдещите лидери на училището. Когато зрелостниците напуснат скамейките в средата на февруари, за да се подготвят за финалния изпит през март, новите големи празнуват растящия си статут с бал, известен като Vanhojen tanssit. Поводът е значим, затова и облеклото трябва да е подобаващо. Целта на зрелостниците е да изглеждат и да се държат достойно, а социализирането и формирането на нови приятелства са основните приоритети.

Повечето финландски гимназисти започват да се готвят за празника няколко месеца предварително в школи за модерни и класически танци като валс, танго и др. В големия ден, новите старши ученици изпълняват тези танци със своите партньори, които понякога са просто техни роднини. Ако учениците искат да се отпуснат след официалната част, организират сами after-party.

ПОЛША

Полските зрелостници празнуват малко по-рано – 100 дни преди крайните изпити, за да бъдем точни. Studniówka, в превод сто дни, е името на полския еквивалент на абитуриентския бал. На този ден зрелостници и учители празнуват заедно, като обикновено започват с традиционния полски танц - полонеза и продължават с вдигане на наздравици с шампанско. 

По този начин възпитателите приветстват младите хора в света на възрастните. Но наздравицата с учителите не е единственият белег за зрялост в страната. Момичетата носят червени жартиери или бельо, което трябва да им донесе късмет на предстоящите изпити, а момчетата червени вратовръзки, червено зарче в джоба или също червено бельо.

ПЕРУ

В Перу празникът на завършващите средношколци се нарича Fiesta de Promocion, или предпреминаване в по-висока степен на образование. Подобно на повечето европейски абитуриентски традиции, след официалната вечеря в избран хотел, зрелостниците продължават партито сами. Епичната фиеста продължава до зори и завършва с групова закуска.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Абитуриентският бал е сравнително нова традиция в Обединеното кралство. Той представлява своеобразно продължение на традиционния Бал на дебютантите, радващ се на особена почит при управлението на кралица Елизабет II. Неговата цел била да въведе младите аристократи в обществото. Днес повечето училища във Великобритания организират debs - термин, съкратен от debutante ball. Баловете се провеждат в хотели от висок клас, на които момичетата са облечени в дълги вечерни рокли, а момчета в изтънчени костюми. След като се насладят на вечерята и поизмачкат скъпите си облекла на столовете, зрелостниците излизат на дансинга, за да отпразнуват края на епохата със своите най-близки приятели – съучениците.


Юнивърсъл Кар Рент ви пожелава попътен вятър, абитуриенти!

Направете празника незабравим с луксозен автомобил под наем от нашия автопарк. Разбира се, можем да ви осигурим и професионален шофьор, който да ви заведе на вашия бал по най-ефектния и безопасен начин. За повече информация се свържете с нас на 02 417 35 35, 0700 89 0 83 или на booking@uni-carrent.com.

Очакваме ви!

СВЪРЗАНИ СТАТИИ:

Топ 3 ексклузивни лимузини за вашия абитуриентски бал

7 важни съвета, свързани с безопасността по време на баловете

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми