Автоматик или ръчни скорости?

<?echo $companyName . __(' logo')?>

„Автоматик или с ръчни скорости?“ е вероятно един от първите въпроси, на които си отговаряте, когато търсите в каталога на рент а кар компанията най-доброто предложение за вас. Изборът помежду им зависи от вашите умения и навици на пътя, но понякога е добре да разгледате и автомобили под наем и с друг вид управление, така че да усетите разликата.

Агенциите предлагат достатъчно голямо разнообразие от коли и автоматик, и с ръчни скорости, - от бюджетни, през среден до висок клас качество и комфорт.

Какво отличава двата вида, и от какво да се възползвате, в зависимост от вашия опит и навици.

Автотеория

Кой решава към коя предавка да превключи автомобилът? Вие или колата? В това се състои разликата между автоматична и ръчна скоростна кутия. Това е методът, който автомобилът използва за превключване на предавките. При автоматична скоростна кутия колата решава кога да превключите и автоматично сменя предавките вместо вас. В автомобил с ръчна скоростна кутия вие сте отговорни за превключването на предавките с помощта на съединител и газ.

Превключването има важна роля при контрола на скоростта, тъй като оборотите се вдигат. На таблото има оборотомер, наречен „тахометър“. Той показва оборотите на двигателя. Важно е да се следи дали стрелката достига граничната червена зона, зад която рискуваме нарушаване на правилата за движение и повреда на колата.

Автоматик – за трафика в града и за планината

Младите шофьори определят автоматичната кутия като много по-лесна за първи стъпки в управлението на автомобил, спрямо използването на лоста за смяна на скоростите. Този тип коли спестяват време и усилия и в задръстванията. „За много шофьори, които карат ежедневно в големите градове, където движението е трудно, автоматичната скоростна кутия спестява гориво и не отнема вниманието на шофьора“, пише motofocus.bg. Изданието допълва, че при пътуване в район със стръмни хълмове, наклони и криволичещи пътища, автоматичната скоростна кутия печели време и пести усилия. Така че, ако планирате ваканция в планината, потърсете такава кола.

Автоматикът има и недостатъци. Сред тях е, че тези коли са по-скъпи като поддръжка. Не се увличайте по бързата смяна на предавката, защото тя може да ви заблуди и въвлече в по-рискови маневри.

Eто и най-предпочитаните автомобили автоматик от каталога ни.

Ръчните скорости – по-голям контрол на по-достъпна цена

Автомобилите с ръчна скоростна кутия са с по-достъпна цена, с по-малък разход. Според експертите те могат да спестят до 10% от горивото.

Имат и чисто „оперативни“ предимства: ако искате да намалите скоростта, без да използвате спирачките си толкова често, можете да превключите на по-ниска предавка и да оставите двигателя да помогне за забавянето. Това е „трик“ за намаляване на износването на спирачки и гуми. Това е и причината автомобилните състезатели да използват ръчни скорости – за по-голям контрол върху скоростта и ускорението на автомобила. Автомобилите с ръчна трансмисия често са и по-леки спрямо автоматичните, което може да бъде фактор за увеличаване на скоростта на превозното средство.

Но, както казахме, младите шофьори ги „усвояват“ по-трудно, изискват повече концентрация и координация на ръцете и краката. Ако вече се уморявате по-бързо или шофирате дълги часове, вероятно това е по-добрият избор за вас и вашата безопасност. Но, повечето ръчни автомобили нямат опция за круиз контрол, което шофьорите, които карат дълго време, предпочитат.

Колите с ръчни спирачки са подходящи за опитни шофьори и за дълги пътувания, при които безопасността и контролът над скоростта са ключови.

Каквато и кола да изберете – автоматик или с ръчни скорости, убедете се, че напълно изправна. Уверете се, че отговаря на нуждите на вашето пътуване, както и навици.

Желаем ви приятен път! Ако имате още въпроси, ни пишете по имейл на booking@uni-carrent.com или ни позвънете на тел. 0700 89 0 83.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми