Есенни маршрути край Пловдив

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Есента е прекрасна, когато си напът и природата се преоблича в нови багри. Ако обичате дългите уикенди или кратките ваканции в златните дни, преди началото на зимата, то тръгнете по нов маршрут с кола под наем, която да ви позволи да покорите планината, или да си организирате бягство към регион с богати кулинарни традиции и с минерални извори.

Ето няколко предложения за есенни пътешествия, които да осъществите с рент а кар автомобил. Защо това е по-добрият вариант от ползването на собствен автомобил? Колата под наем „върви“ със зимни гуми, за които не се грижите. Има основни и допълнителни застраховки, при запитване. Ако компанията е по-голяма от автомобила ви, решението е лесно – наемате минибус. Рент а кар услугата включва и безплатно паркиране на платени паркинги за ваше удобство и сигурност, може да добавите столчета за децата и GPS при нужда. Така от вас единствено зависи да определите посоката и да не забравите да заредите колата с толкова гориво, с колкото сте я наели.

Ето няколко интересни дестинации, към които да поемете тази есен около Пловдив.

Ако наемете кола от Пловдив, можете да се насладите на топлите слънчеви лъчи и богатия живот на града, но това е само началото. Поемете към Асеновата крепост край гр. Асеновград, който е около 15 км от Пловдив. Асеновата крепост привлича туристи с характерния си профил и историческа ценност. Тя се намира в дела Чернатица на Родопите. Разположена е на рида Могилата върху самотна скала и е надвесена над шосето Асеновград-Смолян, минаващо по долината на река Асеница.

Скалният рид, на който е построена се извисява на 130 м .от нивото на града, на около 100 м. над нивото на реката и на около 30 м. от пътя Станимака - Бачковски манастир, който е минавал в подножието на крепостта и е бил изключително зависим от нея. Склоновете на рида на запад от черквата са не само отвесни, но дори надвесени над реката, което ги прави абсолютно недостъпни. Най-достъпна е височината само от югозападния и край и от тази именно страна е направена пътека за ездачи и пешаци. Тя е широка около 2 метра.

След тази разходка препоръчваме да потърсите ресторант в Асеновград, в който да ви приготвят прочутите станимашки сърмички, които да опитате с родопски пататник.

Бачково, Бачковският манастир и красивата природа около него са ви на минути с рент а кар колата. Бачковският манастир „Света Богородица“ се намира на 10 км от Асеновград.

Включва два двора и четири църкви. Манастирът има 13 параклиса, 8 в Асеновград и околностите му и 5 край манастира и пътя за Асеновград. В непосредствено съседство е биосферният резерват „Червената стена“, обитаван от редки за фауната ни животни и от някои растителни ендемити. Такива са силиврякът (Haberlea rhodopensis), растение от праисторическо време, украсяващо всяка пролет околните скали с небесно сините си цветове. Потокът, спускащ се от Клувията, оживява долината, а водите му скачат в два красиви водопада. Желаещите да останат по-дълго, могат да го направят като отседнат в самия манастир, в хотелите и многото къщи за гости в близкото село Бачково. Постоянно е отворен за посещения. През лятото от 7ч. сутрин до 8ч. вечер, а през зимата до 7ч. вечер.

Продължете към Кръстова гора. До местността се стига по пътя Асеновград-Смолян /отбива се на юг след село Бачково/. Мястото е на около 45 км. южно от Асеновград.

Кръстова гора се намира  на 1545 метра над морското равнище над село Борово. Притегателната й сила се дължи на легендите и вярванията, с които е обвито мястото. Според една от легендите името и силата на Кръстова гора идват от това, че тук е била заровена частица от Христовия кръст.

Поляната на Кръстова гора е дълга 500 метра и широка 300 метра, свързана е чрез алея с параклисите на 12-те апостола. В края на алеята, на най-високата част на поляната,  е 99-килограмовият кръст, подарен от цар Борис ІІІ през 1936 г. Смята се че кръстът  има чудодейна сила да лекува неизлечимо болните.

Не пропускайте и църквата „Покров на Пресвета Богородица” /завършена през 1995 година/.

Тръгвайки по пътека от Кръстов връх на запад, край него е голяма чешма с висок параклис, след 150 m се стига до манастирския комплекс, където най-забележителните обекти са църквата „Света Троица“ и монашеската сграда – всички на територията на община Лъки. На границата между общините има голям паркинг, до него на територията на община Асеновград са хотел-ресторант и останалите обекти от комплекса:

 

Желаем ви приятна есенна разходка! Ако имате още въпроси, ни пишете по имейл на booking@uni-carrent.com или ни позвънете на тел. 0700 89 0 83.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми