Есенни рент а кар маршрути из Пирин

<?echo $companyName . __(' logo')?>

През есента в последните слънчеви дни и по-топли уикенди изкушението за кратка ваканция сред природата, за кулинарен или спа туризъм е голямо. С рент а кар автомобил можете да достигнете до хижата, да пътувате в комфорт с повече приятели, да не мислите за смяна на гумите, винетка, плащане на такса на платен паркинг. Така ще се насладите на истинско бягство от разгара на бизнес сезона. Ето нашите предложения за уикенд в Пиринския край, който предлага възможности за планинско изкачване, спа процедури, кулинарни изкушения и исторически и културни открития или преоткривания.

Може да наемете кола от Банско или от София, като и в двата случая избирате измежду трите класа коли: бюджетни, среден клас и луксозни, миниванове, според нуждите на компанията.

Банско предлага целогодишно възможности за отдих. През есента спа и кулинарният туризъм са с най-силни предложения. Вечерните забавления винаги са на висота.

Но на няколко км от курортния град ще откриете уюта и спокойствието на селския туризъм и на къщите за гости, напред с 4-, и 5-звездните хотели в Добринище, с.Баня. Ако все още не сте били там, не пропускайте, защото оттам минават живописни вело, туристически и исторически маршрути. Например, знаете ли, че през Банско и района минава Евромаршрут Е4, наричан накратко "Пиринеи – Алпи – Рила – Пирин – Олимп – Пелопонес”. Той започва от Испания, преминава през Франция, Швейцария, Германия, Австрия, Унгария, Румъния, Сърбия, България и Гърция и продължава чак до остров Крит. В България маршрутът пресича Витоша, Верила, Рила, Пирин и Славянка, а на Гоцев връх среща границата с Гърция. Общата му дължина е 350 км.

В Пирин планина има над 20 туристически маршрута. Те са с обща дължина от над 370 км. Някои от тях прекосяват територията на резерват. Маршрутите имат маркировка на терен с общо пет цвята: червен, жълт, зелен, син, кафяв като те не се засичат. Всички начални, възлови и междинни точки имат сложени табели на дървени колове, указващи посоката.

От Банско, Добринище и Разлог, с кола се стига до различни хижи, откъдето започват същинските преходи. От Банско до хижите „Бъндерица”, „Вихрен“ и „Демяница“. Близо до Добринище е хижа „Гоце Делчев”, откъдето с лифт или за 2 часа пеш се стига до хижа „Безбог”. От Разлог до хижа „Яворов“, с преход около 4-5 часа ще стигнете и до други хижи и върхове.

Между Банско и Добринище е разположен т.нар. „Безименен град“. Това са останки от древна крепост, която няма име, но с история над 3500 години. Откритите артефакти в района показват, че там е имало голямо селище в периода между 20-ти век пр. Хр. и 17-ти век. В допълнение, на място били открити скелети с внушителен ръст – близо два метра, което за древността е било не просто впечатляващо, било си е изключение. Смята се, че там са живели Даите – тракийско племе, исполини, описвани от Омир като смели и величествени.

Ако се задържите в Добринище, не пропускайте лифт от хижа „Гоце Делчев“ до хижа „Безбог. Той работи само в петък, събота и неделя през октомври от 8:30ч. до 16:00ч. Необходима е зимна екипировка при движение по маршрутите и добро познаване на планината. Не се препоръчват дълги излети. Хижите Гоце Делчев и Безбог работят постоянно.

Ако сте в Разлог, посетете централния парк на града. В него 12 мраморни морени с издялани фигури на животни са подредени в кръг, като Древен слънчев календар. Такъв слънчев календар е намерен от иманяри в землището на Разлог през 70-те години на 20 век. Находката представлява каменен диск с кръгообразна форма – с диаметър 10 см, двустранно покрит с нисък релеф, пробит в средата – вероятно ползван за амулет. Археологическата находката от Разлог е датирана към 8 век сл. Хр. и представлява единственото пълно и запазено изображения на Древния български календар, намерено и произхождащо от земите на днешна България.

Качете се и до хълма „Голак”. Той се намира над града и от него можете да видите Разложката котловина "в шепата си". Еко пътека „Стъпалата” в м. „Голак” с 54 места за отдих и почивка и 30 места за наблюдение, прави мястото още по-привлекателно. Най-атрактивният обект за разходка и отдих е 12-метрова кула за съзерцаване на Пирин, Рила и Родопите. Дизайнерски пейки, люлки и дървени шезлонги за отмора, уникални по своя характер „спирки” ви очакват по билото на Голак.

Ако решите да продължите до Сандански в търсене на последните топли дни, може да си организирате и разходка до Попинолъшкия водопад, разположен на 18 километра от град Сандански в местността Попина лъка. Той е висок 12м и се намира на 1230 метра надморска височина.

Биосферният резерват "Али ботуш" в планината Славянка (известна като Али ботуш), обхваща земи в землищата на село Голешево, община Сандански и селата Парил и Нова Ловча, община Хаджидимово с различна надморска височина, варираща от 1140 до 2212 м (Гоцев връх). Резерватът има типичен карстов релеф – срещат се кари, понори, пропасти, ями, пещери. Уникалността на планината се дължи изключително на нейното растително богатство. Въпреки карстовия си характер и безводност почти през цялата година, планината представлява истинска цветна градина, дала повод да бъда наричана също и Китка планина.

Мелнишките пирамиди са най-посещаваните земни пирамиди в България. Разположени са в югозападното подножие на Пирин. Представляват красиви пясъчни образувания, с характерни за мелнишките пирамиди отвесни стени, които се извисяват величествено над най-малкият град в България – Мелник. На височина достигат до около 100 м, а на недостъпните им темета са израснали гъсти треви и малки храсти. Невероятната панорама на Мелнишките пирамиди може изцяло да се обхване с поглед от Роженската седловина.

Желаем ви есенна ваканция! Ако имате още въпроси, ни пишете по имейл на booking@uni-carrent.com или ни позвънете на тел. 0700 89 0 83.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми