Често задавани въпроси за рент а кар услугата – втора част

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Предлагаме обобщени отговори на най-често задаваните въпроси относно рент а кар услугата. Надяваме се така да ви улесним, когато поръчвате кола или при инцидент, ситуация на пътя.

Когато наемате кола, има възможност за частична или пълна предплата през резервационата система в нашия уебсайт. Ако желаете да си гарантирате конкретен автомобил или да запазите кола във висок сезон – пред лятото, през май-юни, през зимният туристически сезон– трябва да бъде направена предплата. Промени по резервацията се правят след контакт със служител.

Защитаваме вашите данни, като сайтът ни е защитен с Web Server сертификат. Транзакциите на сайта са защитени с до 256-битово криптиране Secure Sockets Layer.

Ето какво представлява възвръщаемият депозит: това е определена сума пари, която се задържа при наемането на автомобила. Парите остават блокирани на Вашата карта до края на наемния период, като те служат за залог с цел покриване на разходите за ремонт при евентуална щета, повреден интериор или в случай на липса на гориво, GPS и др. Депозитът може да бъде оставен и в брой, само след изричното съгласие на агента или офис мениджъра, като сумата в брой е възможно да бъде завишена.

Ако претърпите инцидент, задължително се обадете на контактния телефон, посочен в договора за наем, както и на телефон 112, за да информирате компетентните органи (Полицията). Възползвайте се от допълнителните застраховки, за да не плащате щети. Наемателят носи пълна материална отговорност при произшествие, щета или кражба, в случай че не е заплатил допълнителната застраховка "CDW Insurance" или не е предоставил протокол от КАТ. Носите материална отговорност до размера на депозита, ако имате допълнителна застраховка и сте спазили всички условия на договора.

Ако спукате гума или има щети за сашито, може да бъдете таксувани допълнително. Ако имате сключена „Супер застраховка”, няма да Ви бъде начислена допълнителна такса. Тя се сключва срещу допълнително заплащане по желание на клиента, която го освобождава от отговорност в случай на щети по гуми, джанти и предно стъкло.

С програмата „Заместващ автомобил“ получите нужния ви автомобил на преференциални цени за дълъг период с намален гаранционен депозит. Ако сте от София, ще получите безплатно рент а кар колата още в сервиза, в който сте оставили вашата, или на адрес у дома, в офиса. Ако сте на пътя, можете да оставите на нас грижата за репатриране на вашия автомобил на преференциални цени. При необходимост можете да удължите срока на наема. Условията за наем на автомобила са стандартни и са описани в договора.

Фирмената политика задължава при връщане на автомобила, той да бъде прегледан за щети и липса на гориво. Затова няма начин да бъде дистанционно.

Можем да доставим автомобил навсякъде в България от адрес срещу заплащане, а след приключване на наема, да го приберем, отново с такса. Плащанията се извършват през мобилен ПОС терминал. Въпреки че взимаме колата от адрес, автомобилът трябва да е напълно зареден. Ако не, дължите такса от 20 евро. Също така на място се прави оглед какво е състоянието на автомобила, и ако има нужда от допълнително почистване, се дължи малка сума.

Ако имате още въпроси, ни пишете по имейл на booking@uni-carrent.com или ни позвънете на тел. 0700 89 0 83.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми