Възрастови изисквания за наемане на кола под наем

<?echo $companyName . __(' logo')?>

При наемането на рент а кар автомобил има възрастови ограничения по възраст – за минимална възраст и опит на волана, но е ваша отговорност да следите общото си здравословно състояние, което да ви позволи да шофирате безопасно. Това се прави, за да се гарантира сигурността на шофьорите и движението на пътя, да има гаранции за правилната експлоатация на наетия автомобил.

Минимална възраст на шофьора и изисквания за опит

Минималният стаж зад волана за наемане на автомобил варира според класа на автомобила. За компактен и среден клас автомобили минималният стаж е 5 години. За всичките останали класове, се изисква поне 7 години опит в шофирането. Това важи и за втори шофьор, като, ако това е вашият случай, е нужно да отбележите това свое желание, и да заплатите допълнителна такса. Затова, ако искате да наемете лимузина или джип, е нужно да бъдете поне на 25 г. За другите класове автомобили обикновено се иска поне 21 години като минимална възраст.

Според изискванията на основния договор трябва да имате редовни и валидни лични документи: паспорт/лична карта, свидетелство за управление на МПС и контролен талон. Постоянният адрес задължително трябва да присъства в един от посочените документи. Само наемателят и допълнителния шофьор – ако се ползва, могат да управляват наетия автомобил. Можете да наемете автомобила и с книжка, издадена извън ЕС, но е необходимо да имате добавък "International Driving Permit". Този добавък се изкарва от страната, която е издала документът за управление на МПС. Без този добавък е незаконно управлението на МПС на територията на Р. България и подлежи на санкция от страна на МВР-КАТ.

Съветваме ви да проверите личната си карта и шофьорска книжка– дали е валидна, кога изтича, за да не се окаже, че не може да наемете кола поради дребни бюрократични проблеми. Разгледайте условията за подновяване на документите.

Няма горна граница на възрастта, но внимавайте!

Според изискванията на повечето агенции, както и на Закона за движението по пътищата, няма възраст, над която да нямате право да шофирате и да наемате кола съответно. Има условия, включително нужда от преминаване на медицински прегледи при подновяване на документите, които се предполага, че покриват минималните изисквания. Припомняме някои от тях:

  • Копие от документ за завършен най-малко първи гимназиален етап на средно образование;
  • Копие на удостоверение за психологическа годност - за издаване на свидетелство за управление на МПС от категории С1, С, D1, D и Ттм;
  • Карта за оценка на физическата годност на водач/кандидат за придобиване на свидетелство/правоспособност за управление на МПС от категории С1, С, D1, D и Ттм с преминати задължителни прегледи при лекари със съответна медицинска специалност за установяване на състоянието на зрителната система, слуховата система, нервната система, вътрешните органи, хирургичен и ортопедо-травматологичен статус.

Обърнете вниманиe, че сроковете на действие на свидетелствата за управление са 10 години, 5 години (за категории C, D, E, Т) и до 5 години - по медицински причини. При подновяване на книжката лицата над 70 години са освободени от такса. За свидетелство за управление на МПС на лице с трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане 50 и над 50 на сто – таксата е 3 лв.

Дори и формално да отговаряте на юридическите и здравни изисквания, ако, поради новопостъпило заболяване или друга причина, изпитвате затруднения да шофирате уверено, моля, вземете това предвид. Щом подпишете договора за наем, отговаряте материално за автомобила, както и носите отговорност за действията си на пътя. Вижте в договора и в нашите статии какво включва той- какво покрива депозитът, застраховките, как се процедира при инциденти. Предвидете втори шофьор, ако се притеснявате от дълг път, или имате нужда от подкрепа за безопасно пътуване.

Помнете, че шофьорът носи отговорност за колата до размера на депозита при произшествие, щета или кражба. Ако заплатите такса „Освобождаване от отговорност ( „SCDW+TP“), това ви освобождава от отговорност само при представяне на протокол от Пътна полиция /КАТ/, връщане на всички документи и ключове на автомобила. Но ако има нарушение след употребата на алкохол, наркотици или други упойващи вещества, или неспазване на други задължения на договора, отново ще загубите капарото.

Желаем ви приятен път! Ако имате още въпроси, ни пишете по имейл на booking@uni-carrent.com или ни позвънете на тел. 0700 89 0 83.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми