Какво включва депозитът при наемане на кола под наем?

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Един от най-честите въпроси при наемането на кола е какво включва депозитът, как и кога се възстановява, какви щети покрива при инцидент. Ето отговорите на тези въпроси.

Какво представлява възвръщаемият депозит или капарото?

Това е определена сума пари, която се задържа при наемането на автомобила. Парите остават блокирани на вашата карта до края на наемния период, като служат за залог за покриване на разходите за ремонт при евентуална щета, повреден интериор или в случай на липса на гориво, GPS и др.

При наемането на автомобила депозитът се задържа от банковата кредитна или дебитна карта, по банков път, или в по-редки случаи, в кеш, но само при предварителна уговорка. Имайте предвид че при наемането на луксозен автомобил се изисква плащане с кредитна карта, а при среден и нисък клас кола можете да ползвате и дебитна карта. Ако служителят на агенцията се съгласи да вземе депозита в кеш, сумата се удвоява. Тя се съхранява в сейф в офиса на компанията.

В условията на договора са описани конкретни ситуации, при които депозитът играе важна роля. Прочетете внимателно документа.

Условия за наемане на автомобил (uni-carrent.com)

Агенцията има право да задържи част или целия депозит, ако прецени и има доказателства, че не сте изпълнили задълженията си на добросъвестен наемател. С него се покриват разходи по щети, той служи и за обезщетение за пропуснати ползи. Задържането на депозита не отменя имуществената ви отговорност за вреди в размер, надхвърлящ стойността на капарото.

Има и хипотеза, при която, ако депозитът е авторизиран да бъде изтеглен с ваши съгласие, но не покрива сумата на щетите, търговецът да изтегли допълнителна сума, дори и след приключването на наема. Това би могло да се случи при неизпълнение на договора, за събиране на такси, които не са били платени при използването на колата, при глоби за нарушение на правилата за движение по пътищата, липси и увреждания на автомобила.

Шофьорът носи отговорност за колата до размера на депозита при произшествие, щета или кражба. Ако заплатите такса „Освобождаване от отговорност ( „SCDW+TP“), това ви освобождава от отговорност само при представяне на протокол от Пътна полиция /КАТ/, връщане на всички документи и ключове на автомобила. Но ако има нарушение след употребата на алкохол, наркотици или други упойващи вещества, или неспазване на други задължения на договора, отново ще загубите капарото.

Тази допълнителна такса ви дава няколко предимства при проблеми на пътя. При произшествие, щета, пожар или кражба на територията на България ще получите заместващ автомобил. Разходите за транспорт и пътна помощ на увредения автомобил ще бъдат заплатени от рент а кар компанията. Депозитът ви ще е възстановен в пълен размер. Тази такса не покрива частични липси, загуби на части или аксесоари, щети по интериора на автомобила: тапицерия, табло, седалки, багажник и др. Въпреки това ви съветваме да се възползвате от тази допълнителна застраховка, която ще пази депозита ви.

При отказ на резервация от ваша страна, капарото не подлежи на връщане. Ако агенцията ви откаже резервацията – депозитът ви се връща в пълен размер.

Желаем ви приятен път! Ако имате още въпроси, ни пишете по имейл на booking@uni-carrent.com или ни позвънете на тел. 0700 89 0 83.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми