Защо приемаме плащане по банков път или с карта?

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Един от най-честите въпроси от клиенти е защо приемаме плащане с кредитна/дебитна карта, по банков път и избягваме капаро в брой. Отговорът накратко е, че по този начин работим прозрачно, при пълна проследяемост на потока на средствата. Това е нашият избор, за да защитим интереса на клиентите ни и нашия, особено при случай на извънредни обстоятелства и инциденти.

Банковата карта служи за гаранция за депозита, който е задължителен. Кредитна карта се изисква за наемане на автомобил от луксозен клас. За останалите класове може да бъде използвана дебитна карта. Парите остават блокирани на Вашата карта до края на наемния период, като те служат за залог с цел покриване на разходите за ремонт при евентуална щета, повреден интериор или в случай на липса на гориво, GPS и др.

Депозитът се удвоява в кеш

При наемане на кола от среден или бюджетен клас, може да отправите запитване за плащане в брой при предаването на колата. Ако служителят на агенцията се съгласи да вземе капарото в кеш, сумата се удвоява. Тя се съхранява в сейф в офиса на компанията и се подписва анекс. Това условие е записано в базовия договор.

Депозитът по банков път дава по-голяма сигурност и на двете страни

Шофьорът носи отговорност за колата до размера на депозита при произшествие, щета или кражба. Но ако има нарушение след употребата на алкохол, наркотици или други упойващи вещества, или неспазване на други задължения на договора, ще загубите капарото.

Има и хипотеза, при която, ако депозитът е авторизиран да бъде изтеглен с ваши съгласие, но не покрива сумата на щетите, търговецът може да изтегли допълнителна сума, дори и след приключването на наема. Това би могло да се случи при неизпълнение на договора, събиране на такси, които не са били платени при използването на колата, при глоби за нарушение на правилата за движение по пътищата, липси и увреждания на автомобила.

При отказ на резервация от страна на ваша страна, капарото не подлежи на връщане. Ако агенцията ви откаже резервацията – депозитът ви се връща в пълен размер.

Желаем ви приятен път! Ако имате още въпроси, ни пишете по имейл на booking@uni-carrent.com или ни позвънете на тел. 0700 89 0 83.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми