Кола под наем в България – как да изберем?

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Вече планирате ваканцията си в България или в Гърция и търсите кола под наем? Дори и да имате опит с рент а кар услугата, понякога е трудно да се вземе бързо и добро решение. Може да прегледате нашите съвети как да се ориентирате в онлайн офертите, но кратък преглед на предложенията на най-известните компании ще ви спести време и нерви.

Първи стъпки за ориентация

Бързо ще разберете кои са най-популярните избори за рент а кар фирми в България в Гугъл. Щом отворите страниците им в мрежата или ги потърсите във ФБ, оглеждайте се за грамотно написано съдържание, за контакти: телефон, имейл адрес, чат бот. Проследете кога за последно е обновена информацията, дали е актуална. Разгледайте формата за заявка – дали са описани ясно услугите, базовите застраховки и такси, екстри. Важно е да проучите начините на плащане – в кеш, с кредита карта, с EasyPay, например. Повече по темата четете тук.

Дори и да бързате, обърнете внимание на основните положения в договора – дали има изисквания за стаж на волана, за чиста книжка и т.н. Отзивите също са важни, но засечете мнения и извън сайта на фирмата – във форуми и в затворени/отворени ФБ групи. Ако разбирате от автомобили, проверете автопарка по характеристики, които познавате.

Преглед на рент а кар услугите в България

Херц България

Една от най-известните компании за коли под наем предлага услугите си и в България. Можете да наемете автомобил или бус от нея в София, Варна и Бургас – съответно и от летищата в тези градове. Цените на автомобилите – от бюджетни до луксозни, варират от 10 евро до 300 евро/ден, в зависимост от класа. Снимките на предложенията на сайта са илюстративни за съответния модел, тоест, ако желаете конкретен цвят например, трябва да го заявите. Компанията поставя ограничение от пробег от 2,500 км /месец. Останалите общи условия на договора са обичайни. Минималната възраст на шофьора, който ще кара, варира от 21 до 25 години. Изисква се валидно свидетелство за управление на МПС, притежавано поне от една година и валидна кредитна карта.

Като една от лидерите на пазара Херц предлага достъп до богат автопарк, но имайте предвид, че бързото обслужване идва на по-висока цена по отношение на някои подробности. Например в случай, че клиентът върне колата с по-малко количество, на клиента се начислява стойността на липсващото гориво и се прилага такса за зареждане на гориво, която е 15 евро. При продължителност на наема от три (3) дни или повече, клиентът е длъжен да предплати цената на количеството гориво, което се намира в резервоара на наетия автомобил по време на наемането.

 

МОТО ПФОЕ Рент а кар

Официалният вносител на автомобилните марки Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover предлага коли под наем в София, Пловдив, Варна и Бургас. Предложения са за до 3-годишни превозни средства, във всички категории до лимузина, мини ван и товарен бус. Изисква се възраст от  25 години на основния наемател шофьор с книжка най-малко от една година. Работи се с кредитна карта Visa или MasterCard и е възможно плащане в брой само при връщане на автомобила. Цените за едноседмичен наем от София за пътуване в България при икономичните модели е около 350 – 450 евро за периода, тоест около 40 евро на ден, като се изисква депозит от половината сума. Основният застрахователен пакет „Пълно покритие“, който не е включен в тази сума, е 11 евро на ден. При връщане на автомобила с непълен резервоар, разликата се заплаща по 2,16 евро /литър.

Като предимство на тази рент а кар услуга можем да изтъкнем, че формата за заявка е ясно написана и поръчката се прави бързо и лесно. Но високата цена на краткосрочните наеми, както и липсата на пълния договор с всички клаузи на сайта води до повече въпроси относно услугата, които изискват лично обаждане или имейл.

 

Top Rent a Car

Компанията предлага автомобили под наем в 13 офиса в България в основните градове – София, Пловдив, Варта, Бургас, в морските курорти, и извършва доставки в цялата страна. Компанията приема плащания  на депозит - 15% или пълно предплащани по няколко начина: с кредитна/дебитна карта, с банков превод, в брой в един от офисите, в мрежата на EasyPay в евро и в лв. Условията на договора са много ясно описани. В автопарка на компанията видно са отбелязани електромобилите.

Предложенията от автопарка са подробно описани, има възможност да се види обратна връзка за услугата. Цените са достъпни, но като недостатък може да се определи, че има опция за безплатен престой на платен паркинг само на летище.

 

Еasyrent.bg

Компанията представя рент а кар автомобили в София, Варна, Бургас и в морските курорти на шофьори на възраст минимум 21 години за икономичен, среден, комби и мини ван автомобили и на 30 години за „луксозен клас“ и джипове. Изисква се шофьорски опит от поне 1 година при наемането за първите и 5 години за „луксозен клас“ коли и джипове. Плащанията стават с кредитна карта или на пос терминал във физическите офиси, чрез банков превод.. Както повечето оператори Ийзирент предлага колите с неограничен пробег на ден.

Предложенията са обявени ясно с цена/ден, така че лесно можете да прецените дали това е вашето предложение. Описани са основните компоненти, включени в нея. Предлагат се и различни промо ваучери, които целят да намалят крайната стойност. Липсата на блог секция пречи на потребителя да се ориентира при взимането на допълнителни решения като маршрут например или да се ориентира в пътната обстановка в България.

 

Low cost cars Bulgaria

LowCostCars е марка на Top Rent A Car и работи с офиси в София, Бургас, Варна, Пловдив, в морските и планинските курорти.  Предоставя автомобили на шофьори с 21 навършени години и минимум 1 година стаж като шофьор. При шофьори на и над 30-годишна възраст няма изискване кога е издадена книжката. Нужна е дебитна или кредитна карта (Visa или Mastercard).

Специално условие е, че наемната цена включва 200 км дневен пробег за наеми до 30 дни и 120 км дневен пробег за наеми над 30 дни. Наемите започват от 8 евро/ден и стигат до 30 евро/ден, като автомобилите са на възраст от 2019 до 2021г. Според сайта, получавате колата, която виждате на снимката. Офертата не включва безплатен престой на платени паркинги. Фирмата не предоставя услуги като дългосрочен наем или лизинг.

 

CarRent

КарРент предлага автомобили в София, Бургас и Варна, доставя до Боровец, Банско и Пампорово. Работи с нови автомобили във всички класове, включително бусове и електромобили, предоставя стандартните услуги.

Рент а кар колите нямат ограничение на пробега и не се изисква плащане за допълнителни шофьори. Фирмата изисква един от най-дългите срокове за анулиране на заявка без допълнителна такса – 10 дни. Също така не гарантира точна марка или модел автомобил. „Обещаваме, че ако не е точно избраният от вас автомобил, то вие  ще получите подобна кола – със сходен двигател, размер, брой врати и седящи места. В случай, че не разполагаме с такъв автомобил ще ви дадем по-висок клас без допълнително доплащане“, се казва в представянето на сайта.

Цените са достъпни спрямо предлагането, но препоръчваме да прочетете подробно договора, тъй като в заявката не са добре описани застраховките и екстрите. Потърсете ги на сайта.

 

Unicarrent

Фирмата предлага автомобили под наем във всички категории и стандартни услуги в сектора. Разполага с автопарк в София,  Варна, Бургас, Банско, има възможност за наемане на кола от Солун и връщане пак там. Това е една от бг компаниите, които включват в наемната цена няколко екстри, които пестят много средства и усилия - безплатен престой на платени паркинги в България, неограничен пробег, безплатна отмяна на резервацията до 72 часа. Автопаркът – от евтини коли до електрически, луксозни, мини бусове и ван, е до 3-годишен и е напълно обслужен.

Изискванията към шофьора са да има поне 5 години стаж на волана, а плащанията се правят с банкова карта. Таксата за допълнителен шофьор е 15 евро. При връщане на автомобила с непълен резервоар, се заплаща пълната стойност на липсващото гориво и такса в размер на 20 евро.

Цените на колите са от 15 евро/ден до 100 евро/ден, според класа. Те са представени цена/ден, така че лесно може да направите избор. По-високата цена на някои предложения се компенсира от „екстрите“ в базовата цена. Формата за заявка е подробна. Като недостатък може да се посочи липсата на търсачка в уеб страницата. Като компенсация блогът е богат на информация и идеи за пътешествия.

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми