9 емблематични автомобила от времето на социализма

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Социализмът с всичките си идеали, куриози и последствия, е неразделна част от нашата историята. Емблематичните автомобилите на епохата, пробужда особена носталгия у родения в онези времена. И днес щом някой стар мотор запъпли покрай нас се усмихваме, докато той невъзмутимо потъва в далечината. Вижте 9-те монументални соц-автомобила и се усмихнете.

1. Трабант

Докато във ФРГ правят Мерцедес и BMV, в Германската демократична република произвеждат Sachsenring Trabant. Малолитражният  автомобил, произвеждан между 1957 и 1991 г. от памучни отпадъци и фенолова смола, се предлагал във вариант Стандарт, Универсал, Делукс и по извънредна поръчка. Двутактово двигателче оповестява пристигането на автомобила, далеч преди появата на самото купе. И въпреки комичната картинката, някога да сте чували за закъсало Трабантче?

2. Москвич

Какво би бил социализмът без Москвича, свръхестествено натоварен с всякакъв зарзават и зимнина, призван да достави провизии за целия род поне до следващата реколта. Най-голямото достойнство на емблематичния седан се крие именно в неговата издръжливост, благодарение на двигателя му, вдъхновен от агрегат на BMW.

3. ВАЗ 2101 – Жигули

Най-изтънченият руски автомобил е всъщност италиански – лицензно копие на FIAT 124. Поне що се отнася до конструкцията му. Частите са си съветско производство. Няколко бройки от автомобила са произведени и у нас, под името Пирин. Освен с пословичната си простота и доказана надеждност, Жигулито е известен със своите 58 к.с. и рекордните 22 секунди, за които ускорява до 100 км/ч. Това е най-продаваният лек автомобил през 70-те и 80-те години в България.

4. Лада Нива

Това е той – родоначалникът на съвременните офроуд автомобили, първият сериен 4х4 монокок автомобил с независимо предно окачване. Производството му стартира през 1977 г. и продължава до ден днешен. Бащицата на модерните кросоувъри все още се продава на превъзходна цена плюс вездесъщия комплект инструменти, с които може да се разглоби и ремонтира половината кола.

Нива си остава гордостта на съветската автомобилна мисъл, със забележително поведение на пътя и извън него.

5. Шкода

Това е спортното купе на социализма. Със задно разположен двигател, задно предаване и отлично поведение на пътя, Skoda е соц-версията на Porsche. С оригиналните алуминиеви джанти или в изключително рядката версия кабриолет, двете Шкоди са ценени от колекционерите.

6. ГАЗ 21 Волга

С падащите си предни седалки, 3-бандовото радио и запалката, ГАЗ 21 е първият голям, достъпен и относително луксозен автомобил на Съветския съюз. Произвеждан в различни версии - някои с автоматична трансмисия, други с V8 двигател. Последните се продават само на КГБ. Стандартният агрегат е 4-цилиндров, с максимална мощност 70 к.с.

7. ЗАЗ 968 М

Какво да кажем за тази машинария. ЗАЗ–ката има вградена бензинова печка, заради която в студени дни разходът на гориво бива космически, но това с нищо не спомага за регулирането на температурата в купето. Или зъзнеш или се сваряваш – това е. 968 М по всяка вероятност е единственият автомобил в цялата вселена оборудван с дупка на пода, точно до скоростния лост. Ценителите определят модела като особено удачен за риболов върху замръзнало езеро.

8. Tatra 603

Tatra 603 е сред най-забележителните автомобили от времето на социалистическия строй. Моделът излиза в 3 серии, като при всяка следваща предходните автомобили се връщат в завода за обновяване и реконструкция. Честата смяна на части от различни версии, извънредно много затруднява датиране на една Tatra 603.

9. ЗИЛ 114 и 117

ЗИЛ 114 и 117 - черни, огромни, запердени, с ел. стъкла, климатик и централно заключване. Служебните автомобили на партийната върхушка са супер попадение, ако търсите декор към вашия фантастичен-ретро-крими сюжет. Произведените по-малко от 200 бройки, днес са истинска скъпоценност.

Най-важната функция на автомобилната индустрия в Източния блок, е създаването на масов продукт, чиято задача е превозът от една точка до друга. А умението да разглобиш Московеца на път за морето, е ключово за автомобилния пътешественик от времето, когато се строеше раят.


Най-важната функция на коли под наем от Юнивърсъл Кар Рент е превозът от една точка до друга по най-надеждния, комфортен и изгоден начин за нашите клиенти. Разгледайте предложенията ни и се убедете сами!

 

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми