Защо има лява и дясна посока на движение?

<?echo $companyName . __(' logo')?>

Близо 68 % от световното население живее в страни с дясно движение, включително България. Все пак броят на държавите, в които превозните средства се движат вляво е 59. Защо има ляво и дясно движение - вижте в статията на коли под наем в София от Юнивърсъл Кар Рент.

Дясната посоката на движение следва факта, че по-голямата част от хората са десничари. Още в древността пешеходците се движели отдясно, за да пазят ръчния си товар, който носели на дясното си рамо. Кочияшите карали отдясно, защото било по-удобно да дърпат юздите с по-силната си дясна ръка. Пехотата и конниците, сред които преобладавали десничарите, се разминавали отляво – в лявата ръка държали щита, а в дясната меча.

ФРАНЦИЯ

Все пак част от хората са левичари. Наполеон Бонапарт – един от най-известните левичари в историята - щурмувал по десния фланг, което му осигурявало ефект на изненада над противниците. Наполеон въвежда системата за движение вдясно в държавите, покорени от армията му. Интересното е, че това остава в сила в тези страни и след краха на империята му. Дясното движение се налага в Русия и Турция, които следвали „френската мода“, а чрез Испания и Португалия – в Латинска Америка. След като обявява независимост, САЩ прекъсва всички връзки с колониалното си минало, включително като сменя посоката на движение.

РУСИЯ

През XVIII и XIX век трафикът се увеличил, което наложило въвеждането на правила за движение, включващи посоката на движение. Руската императрица Елисавета е първият монарх, задължил кочияшите на каруци и карети да се движат отдясно на пътя.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Да, повечето от тези 59 държави с ляво движение са били част от Британската империя. Като островна държава Великобритания се свързвала с външния свят само по морските пътища, което съществено развило корабоплаването. По-практично било корабите да се придържат вляво, за да се разминават отдясно. С времето тази практика се прехвърлила и над автомобилните пътища, начело с Лондонския мост. За нарушение на правилото водачите заплащали глоба в размер на 1 паунд. През 1773 г. бил приет т.н. Законодателен магистрален акт, препоръчващ движението в цялата страна да се извършва в лявата лента. Окончателното решение е взето със закон през 1835 г, който е валиден и днес.

Интересно е, че именно Великобритания се противопоставя на стандартизирането на посоката за движение и въвежда лява посока на движение във всички колонии на Британската империя. Затова в Австралия и Океания, Индия и част от страните в Африка посоката на движение е вляво. Египет е изключение, тъй като преди да стане британска колония, е завладян от Наполеон.

ЯПОНИЯ

Движението в Япония също е вляво, въпреки че страна никога не е била част от Британската империя. В периода между 1603-1867 страната се управлява от самураите. Тъй като те държали катана в дясната ръка, трябвало да се разминават отляво. Постепенно се налага схващането, че движението вляво е по-логично и то станало норма за всички. С индустриализирането си, Япония увеличава и транспортните си връзки, поради което през 1924 г. лявата посока на движение става задължителна.

ДЯСНО ДВИЖЕНИЕ, ЛЯВ ВОЛАН

Автомобилът е революция в развитието на цивилизацията, която започва със създаването на първия двутактов бензинов двигател през 1886 г. от Карл Бенц. Триколесният му първообраз развива максимална скорост от 15 км/ч. Вместо с волан той се управлявал със специален лост, което създавало известни неудобства и налагало шофьорът да седи отляво. 

В края на XIX век е изобретен воланът, който проектантите трябвало да поставят отляво или отдясно. Тъй като приоритетът бил безопасността, т.е. наблюдението на насрещните и задните автомобили, воланът се намерил отляво.

САЩ

Първият автомобил с ляв волан е произведен от Хенри Форд през 1908 г. По този начин не се налагало пасажерите да слизат от страната на пътя и да заобикалят превозното средство.

Италия

До 1920 г. почти всички автомобили са снабдени с ляв волан с малки изключения. Например в Италия, където движението било дясно, колите произвеждани от Ланчия били с десен волан. Това улеснявало планинското каране и паркирането в градовете.

И днес в САЩ и Канада, пощенските автомобили са с десен волан, което позволява на пощальоните да оставят писмата директно в кутиите край пътя, без да се налага изобщо да слизат.

Швеция

До 1967 г. движението в страната е отляво, но колите имали ляв волан. След народно допитване, мнозинството от шведите били против смяната на посоката. Въпреки това парламентът приел закон, който поставя Швеция в списъка на страните с дясна посока на движение. Ефектът бил чувствителен спад на пътните произшествия.

Карта на страните с ляво и дясно движение.

  •   Дясна лента
  •   Дясна лента, в миналото - лява лента
  •   Лява лента
  •   Лява лента, в миналото - дясна лента
  •   Дясна лента, в миналото - различни ленти в различните области

Заявете кола под наем от Юнивърсъл Кар Рент на най-добрата цена за вашето пътуване на Стария континент.

СВЪРЗАНИ СТАТИИ:

Най-важните законови изисквания за шофиране в България

9 безплатни приложения за вашето бизнес пътуване с кола под наем

Колите под наем в Япония със стикери "Шофира чужденец”

9 от най-странните правила за шофиране в света

Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми
Този сайт използва бисквитки. Научи повече тук.
Приеми